Minden gyereket a Terror Házába!

2013.05.03. 20:31
A KDNP héten benyújtott országgyűlési javaslata szerint minden felsősnek kötelező lenne ellátogatnia a Terror Házába. A friss kormánypárti törvényjavaslatok értelmében nem kéne minden igazolványt magunknál tartanunk, korlátozhatják a házaló kereskedelmet és egyszerűsítenék az anyakönyvi kivonatok igénylését is.

A „diktatúrák által intézményesített gonoszság és a történelem objektív bemutatása” céljából a KDNP minden 5-8. osztályos gyereket elvinne a Terror Házába. A kisebbik kormánypárt bátran beavatkozna a gyermekek véleményének formálásába, a javaslat indokolása szerint „a választópolgárok joggal várják el a kétharmados többsége3t elnyert Országgyűléstől, hogy a felnövekvő nemzedék helyes szemléletformálását megteremtse, függetlenül attól, hogy ki milyen ismereteket kapott otthonról”.

Az indokolás szerint sokan vannak, akik a „hibás oktatásban nevelkedettek nemzedékeihez” tartoznak, sőt még a Parlamentben is ülnek olyan képviselők, akik nem tudják mi az „objektív valóság” a diktatúrákról és „az objektivitást félresöpörve különbséget szándékoznak láttatni diktatúra és diktatúra között”.

A javaslat szerint az iskolák teljes költségtérítést kapnának a tanulmányutakhoz.

Nem kell minden kártyát magunknál tartani, kevesebb lesz a trükkös tolvaj

Korlátozottabban lehet majd fellebbezni, ha a bíróság megtiltja a beavatkozást egy perbe. Erre olyankor kerül sor, ha valakinek az az érdeke, hogy egy tőle független perben valamelyik fél nyerjen. Hátrányosan érintheti ez például a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, mert nehezebben léphet fel majd a közérdekű adatigénylések mellett. A héten módosították az információszabadság törvényt, erről itt olvashat.

Több törvényt módosítanak várhatóan azért, hogy lehetséges legyen például személyi igazolvánnyal is igazolni a TAJ számot. A módosítások elfogadása után a hivatalok a „polgárok” azonosítása után a központi adatbázisból lekérhetnek egy másik azonosító számot is. Ez mindenképpen kényelmes funkció lesz (nem kell mindig minden kártyát magunknál tartani), de adatvédelmi problémákat vethet fel.

Egy javaslat alapján az önkormányzatoknak lehetősége lenne a házaló kereskedelem megtiltására, vagy korlátozására. A trükkös tolvajokat akarják így visszaszorítani, mivel az elmúlt években elszaporodtak az ilyen lopások, valamint a házhoz érkező kereskedők gyakran tukmáltak rá rossz minőségű árukat a vevőkre.

Egyszerűsödik az anyakönyvi kivonatok igénylése is, egy kormány-előterjesztés alapján az elektronikus rendszerből az ország bármely anyakönyvvezetőjénél lehet majd anyakönyvi kivonatot igényelni.