Sajnálják a portugálok a fenyegetettséget

2013.05.05. 23:57

„Sajnálatos, hogy egy portugál tulajdon Magyarországon ilyen fenyegetettségnek lehet kitéve” – mondta a Népszabadságnak Miguel Simoes de Almeida, az Aquapura Hotels Resort e Spa, SA. vezérigazgatója Orbán Viktornak az egykori Balettintézet visszaszerzésről szóló megjegyzéséről.

A vezérigazgató ugyanakkor elmondta, az épület már nem a cégé. Arra kérdésre, hogy mikor adták el, úgy válaszolt, nem eladás történt. „Csak annyit mondhatok, hogy az ingatlantól  vállalati  stratégiai döntés következményeként váltunk meg” – tette hozzá.

Az épületet 1997-ben privatizálták. Először a Trivest Kft. által létrehozott Andrássy 25. Kft. tulajdonába került. A kft-t két hónappal később megvásárló új tulajdonosok, egy 200 luxusszobás szálloda kialakítását tervezték, amihez 2002-ben építési engedélyt is kaptak – írta 2010-es cikkében a hg.hu.

Az Állami Balettintézet egykori, ma üresen álló épülete az Andrássy úton
Az Állami Balettintézet egykori, ma üresen álló épülete az Andrássy úton

Az Opera Plaza 2009 végén nyitott volna, ám a tervek megvalósítása el sem indult. 2007-ben a portugál Aquapura Hotelshez került a cég, immár 7,5 milliárd forintért. Az óriási árkülönbözet miatt feljelentés is született már az ügyben, bírósági döntés még nincs. A palota portugál hátterű tulajdonosának magyarországi cége az Aquapura Hotels Villas & Spa – amely a Királyhágó tér 8 alatt volt bejegyezve – 2010-ben felszámolás alá került.