Az érettségivel üzenget a kormány?

2013.05.06. 12:32 Módosítva: 2013.05.06. 12:36

Az Eduline dobta fel azt a nagyszerű összeesküvés-elméletet, hogy a hétfői magyar érettségin az érvelő feladattal a külföldre pályázó diákságnak üzen a kormány. A feladat ugyanis az volt, hogy három-négy epikai mű elemzésén keresztül az utazás értelméről vagy értelmetlenségéről írjanak esszét az érettségizők.

Az Eduline arra hivatkozik, hogy a megadott szövegrészlet (Leszek Kolakowski lengyel filozófus szavai) amellett érvel, hogy minden, amit utazás közben megtanulunk, megtanulhatnánk utazás nélkül is, de "egyáltalán nem a tudásért utazunk". Az idézett esszében olyan latin mondások is szerepelnek, mint "eget s nem elmét változtat, aki a bölcsességet a tengeren túl keresi" és "a sötét gond ül a lovas mögött" - vagyis a gondokat mindenhova visszük magunkkal.

Az összeesküvés-elméletek útján tovább haladva gyorsan Orbán Viktorra erőltettük a másik feladatot, így a Berzsenyi- és Vörösmarty versek államférfiját, Napóleont Magyarország miniszterelnökével vontuk párhuzamba.

Mindkét vers Napóleon bukásáról szól, de egészen eltérő módon magyarázza ezt. Vörösmarty azt írja, hogy „Tűrni nagyobbat irígy lőn a sáralkatu ember,/ S tűrni hasonlót nem bírtak az istenek is.” Berzsenyi szerint Napóleont a szabadság eszméje emelte föl, de ő saját kénye alá vetette az emberiséget, és végül az a kéz sújtotta porba, amely felemelte.

Ha talál még klassz összeesküvést a feladatok között, írja meg nekünk!

Ez volt a két vers

Vörösmarty Mihály: Napoleon

Nagy volt ő s nagysága miatt megdőlnie kellett;
Ég és föld egyaránt törtek elejteni őt:
Tűrni nagyobbat irígy lőn a sáralkatu ember,
S tűrni hasonlót nem bírtak az istenek is.


Berzsenyi Dániel: Napóleonhoz

Nem te valál győző, hanem a kor lelke: szabadság,
Mellynek zászlóit hordta dicső sereged.
A népek fényes csalatásba merülve imádtak,
S a szent emberiség sorsa kezedbe került.
Ámde te azt tündér kényednek alája vetetted,
S isteni pálmádat váltja töviskoszorú.
Amely kéz fölemelt, az ver most porba viszontag:
Benned az emberiség ügye boszulva vagyon.