WJC: Orbán nem húzott egyértelmű válaszvonalat

2013.05.06. 00:55

A Zsidó Világkongresszus (WJC) sajnálatát fejezte ki, hogy Orbán Viktor a szervezet budapesti közgyűlésének vasárnapi megnyitóján mondott beszédében "nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé".

A WJC vasárnap esti közleményében nagyra értékeli, hogy a magyar kormányfő a közgyűlés alkalmából felszólalt a nemzetközi zsidó közösség képviselői előtt. A szervezet örömmel fogadta, hogy Orbán egyértelművé tette, hogy az antiszemitizmust elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja - állt a WJC késő este kiadott közleményében.

A miniszterelnök ugyanakkor nem nézett szembe a probléma valódi természetével, vagyis általában az antiszemitizmus, illetve különösen a szélsőjobboldali Jobbik párt fenyegetésével, közölte a szervezet. A WJC sajnálja, hogy Orbán nem reagált semmilyen közelmúltbeli rasszista, illetve antiszemita indíttatású eseményre, amely az országban történt.

A közlemény szerint ahogy a zsidó emberek a történelem során megtanulhatták: a tettek hangosabbak minden szónál, legyen az bármilyen jó szándékú is. A WJC továbbra is arra kéri a demokratikus erőket Magyarországon és máshol is, hogy határozottabban lépjenek fel az erősödő szélsőséges eszmékkel és az antiszemitizmussal szemben. A szervezet továbbra is figyelemmel követi a magyarországi helyzetet, tette hozzá a WJC szóvivője.

Orbán beszédében felidézte, a kongresszus szervezői azzal magyarázták helyszínválasztását, hogy fel szeretnék hívni a figyelmet a magyar antiszemitizmusra. "Ha így érzik, jól tették" - mondta a miniszterelnök, aki ugyanakkor emlékeztetett, a résztvevők egy része olyan országokból érkezett, ahol erősebb az antiszemitizmus. A miniszterelnök a magyar alkotmányt éltette, felidézte, bevezették a holokauszt áldozatainak emléknapját, Raoul Wallenberg emlékévet rendeztek, Holokauszt emlékközpontot és emlékbizottságot hoztak létre, zérótoleranciát hirdettek az antiszemitizmussal szemben. A világot szerinte a jó és a rossz mozgatja, amikor a jók akarata érvényesült, a magyarok és zsidók békében éltek együtt. Az antiszemitizmus a keresztényeket is fenyegeti, magyarok, keresztények is követtek el súlyos bűnöket, mondta.