Szekszárd a Fideszé a helyiek szerint

2013.05.10. 13:18 Módosítva: 2013.05.10. 14:46
Finoman fogalmazva sem trafikos dinasztia nyert Szekszárdon a helyi vesztesek szerint. A főtéri trafikosok nem tudják, miből fognak élni a jövőben. Az ellenzék lemondatná a polgármestert, Horváth István azonban nem érti, miért lenne erre szükség.

A szekszárdi főtéren, a polgármesteri hivatal előtt 32 év után zár be egy trafikos. Tulajdonosa az Indexnek elmondta: el sem indulhatott a pályázaton, mivel nem felelt meg a feltételeknek. Fogalma sincs, mihez fog most kezdeni.

Nem messze tőle, a Tobacco Shop tulaja pályázott, neki ugyanis „elképzelése sem volt arról, hogy ilyen fordulatot vesz a pályáztatás”. Több mint tíz éve üzemel a boltja; miután nem nyert, abban reménykedik, hogy talál más megoldást a maradásra.

hangfelvételek előkerülésekor, csütörtökön este derült ki, hogy nem mondott igazat Horváth István szekszárdi polgármester, amikor tagadta a trafikmutyit. A cikk tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, ahol egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat.

Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy „ne a szocik győzzenek”. Szerinte „az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni” a győzteseknek. A Tobacco Shop az Indexnek pénteken nyilatkozó tulajdonosa azt is elmondta, hogy ismeri a helyi nyerteseket, és „finoman fogalmazva sem trafikos dinasztia leszármazottai”.

A kormány pénteki közleménye szerint azért nem foglalkozik a szekszárdi dohányboltpályázatokkal, mert helyi ügyről van szó. Giró-Szász András budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: természetesnek tartja, hogy egy polgármester mindenről tudni akar a településén.

Hotspot

Az Index kérdésére a szekszárdi járókelők többsége pénteken azt mondta, hallott a trafikbotrányról. Sokan elítélendőnek tartják, de akadt olyan is, aki kijelentette: „mindenki tudja, hogy a város a polgármesteré és a Fideszé”.

A Párbeszéd Magyarországért ezzel egyidőben lemondásra szólította fel Horváth István polgármestert, és a trafikpályázatok ügyében érintett minden helyi politikust, vagyis a teljes szekszárdi Fidesz-frakciót. Zaják Rita, a PM önkormányzati képviselője az Indexnek elmondta, hamarosan a többi ellenzéki párt is csatlakozik a lemondási felszólításhoz.

Horváth István ennek ellenére pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre azt mondta, nem lát rá okot, hogy távozzon pozíciójából. Közölte: a hvg.hu által idézett felvételeket hitelesnek tartja, azokon azonban nem egy formális találkozóról egyeztettek, hanem egy spontán beszélgetés időpontját tűzték ki. Ezen a beszélgetésen, mint mondta, a város vezetőjeként vett részt, információkat gyűjtött és véleményt alkotott.

Arra a kérdésre, nem tartja-e aggályosnak, hogy saját húga, illetve fideszes képviselő is nyert a pályázaton, Horváth azt válaszolta: nem lát ebben kivetnivalót, ugyanis a döntések nem az önkormányzatnál születtek. Mint fogalmazott, egy harmadik, független testület döntött, és egyébként sem tilthatná meg családtagjainak, hogy induljanak a pályázaton.

Az MSZP helyi elnöke az Indexszel pénteken tudatta: a párt jövő héten tüntetést szervez Horváth lemondatása érdekében. Ilosfai Gábor szerint a polgármester magyarázata nem volt kielégítő, és úgy véli, egy ilyen egyeztetésnek – amiről a hangfelvételen szó esik – nem lehetett más célja, mint a trafikok kiosztása.