Pintér: Jön az iskolarendőrség

2013.05.17. 11:08 Módosítva: 2013.05.17. 12:22
Iskolarendőrséget állítanak fel „bizonyos kiemelt iskolákban”, amiket bűnmegelőzési szempontból fontosnak tartanak. Az iskolarendőrök a tantestület tagjaiként fognak részt venni a bűnmegelőzésben. További részleteket egyelőre nem árultak el.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács újjáalakulásáról tartott sajtótájékoztatót Navracsics Tibor, Pintér Sándor és Hatala József. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter arról beszélt, a bűnmegelőzést hosszú ideig elhanyagolták vagy csak formálisan kezelték, „egy-egy atyai jó tanáccsal letudtuk”. A miniszter szerint „nem foglalkoztunk azzal, hogy elér-e az üzenet a célcsoportokhoz”. Arról is beszélt az igazságügyi miniszter, hogy ma sokkal több veszély leselkedik a fiatalokra, mert az internet és a kábítószerek terjedése miatt a bűncselekmények száma is megsokszorozódott.

Navracsics úgy fogalmazott, a bűnmegelőzés valójában a legolcsóbb bűnüldözés. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezért fel akar készülni az újfajta bűncselekményekre, hogy minél több polgárt védjenek meg a bűnbe sodródástól.

Ovizsaru
Ovizsaru

Pintér Sándor belügyminiszter a kormányt dicsérte, ami szerinte sokat tett a közbiztonság javításáért, azonban a bűnmegelőzést új szintre kell hozni, fogalmazott. Navracsicshoz hasonlóan ő is arról beszélt, hogy eddig a bűnmegelőzés inkább elméleti síkon volt kezelve, most pedig a gyakorlati megvalósítást tűzték ki célul. Mint fogalmazott, ehhez kevés a Belügyminisztérium, ezért a társminisztériumok, iskolák és civil szervezetek, valamint a családok segítségére is szükség van. Bejelentette, hogy bizonyos, bűnmegelőzési szempontból kiemelt iskolákban iskolarendőrség fog felállni, az iskolarendőrök pedig a tantestület tagjaiként vesznek majd részt az intézmények munkájában.

Hatala József volt országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, „rapid gyorsasággal” sikerült a tanács működési feltételeit megvalósítani. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács többek között a testnevelőtanárok egyesületeivel, a sportszövetségekkel, a rendőri szervekkel és a polgárőrséggel is együttműködne.