Össztűz a buzizó Kerényi Imrére

2013.05.24. 17:36 Módosítva: 2013.05.24. 17:38
Három kulturális intézmény, szervezet is Kerényi lemondását követeli, miután a Magyar Nemzetben is bírálták a miniszterelnöki megbízottat. Lendvai Ildikó pedig azt kérdezi, havi 600 ezer forintért valóban ez a miniszterelnöki megbízott feladata?

„Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről.” – ezekkel a szavakkal kavart vihart Kerényi Imre a napokban. Orbán Viktor személyes megbízottja, aki főnökét a parlamentben fáraóhoz hasonlította, azonban még egy sor sajátos véleményt megfogalmazott. Amellett, hogy hitet tett a királyság intézménye mellett, kirohant a mai magyar színészoktatás ellen is, mondván az nem elég nemzeti.

Kerényi megjegyzései még áprilisban hangzottak el, de csak három napja fedezte fel a felvételt a média. Eddig azonban csak a sajtó kritizálta a homofób, a demokráciát kétségbe vonó szavakat. Vidnyánszky Attila két nappal később határolódott el Kerényi szavaitól, az intézmények, szervezetek azonban csak azt követően nyilvánultak meg, hogy megjelent a Magyar Nemzet főszerkesztőjének selyemzsinórral felérő publicisztikája.

Kerényi alkirályt akar a színészeknek

"Én most már inkább nem foglalkozok színházzal, mert unom. Énnekem feltett szándékom, hogy ezt meg kell reformálni. Lehetetlen dolog, hogy Déryné országában, és Jászai Mari országában így képezzük a színészeket. Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném a színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak. Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont.

Én arról álmodoztam pár éve, hogy itt megnyerik a választást, aztán egy alkirály odakerül, és kézbe veszi a színészoktatást” 

A Kerényi által támadott színház- és filmművészeti egyetem egyenesen a miniszterelnöki megbízott lemondását követeli: „Tiltakozunk Kerényi Imre, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) korábbi tanárának gyűlöletkeltő kijelentései ellen, melyekkel kísérletet tesz az egyetem lejáratására és hallgatóink megbélyegzésére. ... Mélységesen elítéljük a legszélsőségesebb formációk és orgánumok retorikáját idéző gondolatokat, és különös aggodalommal tölt el bennünket, hogy Kerényi Imre mindezt a kulturális értékekért is felelős miniszterelnöki megbízottként mondta. Nem tartjuk méltónak a magyar állam, a magyar kormány semmilyen képviseletére.”

Mentsék fel hivatalából

Pénteken megszólalt a Független Előadó-művészeti Szövetsége is. „A FESZ felszólítja a miniszterelnököt, hogy a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottját azonnali hatállyal mentse fel hivatalából.”

A szervezet „üdvözli, hogy Vidnyánszky Attila megkésve bár, de a közvélemény nyomására mégis bocsánatot kért, amiért szó nélkül tűrte Kerényi Imre minősíthetetlen megnyilvánulásait közös fellépésük alkalmával a Belvárosi Polgári Szalonban. Elhatárolódását ugyanakkor erősen megkérdőjelezi, hogy alig tizenkét órával korábban azon véleményének is hangot adott, hogy a Nemzeti Színházban túl nagy súllyal van jelen a homoszexualitás. Beszélgetőtársa, Kerényi Imre, aki nem először adta tanúbizonyságát annak, hogy élvezetét leli az agresszív és kirekesztő viselkedésben, sőt félelemkeltésben, most is nyíltan és világosan adott hangot antidemokratikus és homofób gondolatainak.”

A Magyar Színházi Társaság is lemondatna

Megszólalt a Magyar Színházi Társaság is. A szervezet „elnöksége az általa képviselt színházi szakma és minden józan érzésű ember nevében visszautasítja Kerényi Imre a Belvárosi Polgári Szalonban 2013. áprilisában elhangzott szavait. Megnyilatkozása magánemberként is elfogadhatatlan, Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége fölhívja az illetékes kormányzati szervek felelős irányítóinak figyelmét, hogy Kerényi Imre ilyen megnyilvánulása rossz fényt vet megbízóira, kárt okoz megosztott kulturális életünknek, és megcsúfolja a demokratikus Magyarország Alaptörvényben rögzített értékrendjét.

Az MSZP Orbánt kérdezi

Lendvai Ildikó írásbeli kérdést tett fel az MSZP nevében Orbán Viktornak, hogy megtudja, a kormányfő szerint továbbra is alkalmas-e Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak. Lendvai megjegyezte: Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottként havi 600 ezer forint és gépkocsihasználat fejében azt a feladatot kapta, hogy megalapozza a tudatos nemzeti közjogi gondolkodást, őrizze és fejlessze a kulturális értékeket.

Mindezek alapján az MSZP képviselője egyebek mellett azt kérdezte Orbán Viktortól: miféle közjogi gondolkodást alapoz meg az, aki szerint "buzizással" lehet a művészi teljesítményt minősíteni, és a sokszínűség helyett a médiának a kormányt kell szolgálnia? "Hogyan védi a kultúra értékeit, aki az idézett módon gyaláz meg kulturális műhelyeket?"

A fáraónak dolgozik

Kerényi Imre egy sor kulturális projektért felel. Elindította nemzeti könyvtár sorozatát, amellyel 300 milliós állami támogatásból ad ki könyveket, hogy létrehozza a nemzeti kánont. Lapunk megírta, hogy Kerényi nem rendezte a magyar írók szerzői jogait a könyvek egy részénél, így az állami kiadás kalózkiadásnak számít. A miniszterelnöki megbízott felel az alkotmány népszerűsítéséért, szobrokat avattat, létrehozta az alkotmány asztala programot, és a kormány munkáját dicsérő kiállításokat szervez.