Nincs biztosítás az új rendőrautókon

2013.05.31. 08:27

Nincs casco biztosítás a pár hónapja beszerzett rendőrségi Opel Astrákon – írja a Blikk. Így amennyiben szolgálat közben a rendőrök saját hibájukból összetörik az autókat, a javítást zsebből fizethetik.

Nem nagyon merjük használni az Opelokat, mert félünk, hogy valami bajuk lesz. Inkább a régi autókkal megyünk ki, mert azokon még van casco – mondta egy vidéki kapitányságon szolgáló neve elhallgatását kérő rendőr.

A Blikk szerint az egyenruhások azért sem mernek kockáztatni, mert volt már olyan eset, hogy egy Astrában kár esett, amikor a rendőr a helyszínre sietett. A vizsgálat még tart, de az autó sofőrje úgy tudja, hogy neki kell majd a javíttatást kifizetnie.

A járőrök szerint bármitől megsérülhetnek ezek a járművek, így már az is veszélyes, ha követéskor egy földútra hajtanak. Márpedig a bűnözőt üldözni kell, úgy viszont nehezen lehet, ha folyton ügyelni kell arra, hogy épségben maradjon a kocsi.

A rendőr, aki vezetheti a járműveket, a sofőrködésért úgynevezett ügyintézői pótlékot kap, ez havonta bruttó ötezer forint. Most ennyiért kockáztat valaki, ha beül az új Opel Astrába. Ez pedig közel sem fedezi az esetleges kárt.

A casco célja, hogy az autókban okozott kárt megtérítse. Ilyen esetben mindegy, kinek a hibájából történt a baleset. Egy átlagos autó éves cascodíja 68 ezer forint.