2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Katolikus Karitász érintett egyházmegyei szervezeteiias készültségben vannak. A szervezet országos központjának katasztrófakülönítménye és önkéntesei szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak, hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat. A karitász folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, akik részt tudnak venni a védekezésben.

    Ők ivóvizet szállítanak a legkritikusabban érintett területekre és lapátokkal, gumicsizmákkal, illetve egyéb szükséges eszközökkel segíti a védekezési munkálatokat. Raktárakiban több száz matrac, katonai ágy és ágynemű áll készenlétben, hogy kitelepítések esetén segíteni tudjanak a családok elszállásolásában. Megindult a segélyszervezet 1356-os adományvonala is, ha ezt felhívja, azzal 500 forintot adományoz.

  • Szerdától várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz érvényben egész Pest megyében. A legveszélyeztetettebb területeken, Vác és Érd térségében csaknem harminc településen lehet nagyobb gondokra számítani.

    Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere délután másodfokúra emelte a készültséget a Pest megyei katasztrófavédelem honlapja szerint.Szerdára a Duna Pest megyei szakaszán a legmagasabb vízállás meghaladhatja a 707 centimétert.

  • Olvasónk 6 kétéltűt látott Gödöllőnél. A járművek Pest felé haladtak.

  • A Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat szerda dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet út szintjéhez képest. Mivel a szentendrei sziget csücskében fekvő település így szárazföldön megközelíthetetlenné válik, az élelmet Visegrádról, komppal szállítják majd a helyieknek. Ott épp töltik a zsákokat az MTI szerint, hogy a lakóházakban ne essen kár.

    Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják a Magyar Közút szerint.

    Hasonló a helyzet Visegrádnál, a 42-43-as kilométerszelvény közelében. Mivel már javában tartanak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, szerda dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják, a kerülési lehetőségről később adnak információt.


  • Míg Ausztria északi és keleti részében a dunai árhullám levonulására vártak kedden, addig Salzburgban, Tirolban és Vorarlbergben már a károk helyreállításán dolgoztak.

    Salzburg tartomány hegyvidéki részein a hegyi patakok áradása mellett a sárlavinák okoztak tetemes károkat a hét végén. A gazdák azzal számolnak, hogy a sárral elöntött mezőgazdasági területek az idén már alkalmatlanok lesznek a mezőgazdasági hasznosításra.

  • Súlyos árvízre számítanak az Elba és mellékfolyói kelet-németországi szakasza mentén, a Szász-Anhalt tartományi Bitterfeldből tízezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból. Bitterfeldet a város mellett fekvő tavak veszélyeztetik, mert egy gátszakadás miatt folyamatosan ömlik beléjük a Mulde folyó vize. A tartományba vezényeltek háromezer katonát, hogy segítsék az árvízi védekezésben dolgozó több ezer ember munkáját. Magdeburgnál, a szász-anhalti fővárosnál 7,2 méteren tetőzhet az Elba, amelynek vízállása június elején általában 2 méter körül mozog.

  • Ugyanis nagyon súlyos lavinaveszély alakult ki az erős esőzések miatt. A 2500 méter fölötti területeken a leeső friss hó a meglévő hórétegen nehezen tapad meg, így már akár egyetlen alpinista is képes lavinát előidézni, mindenekelőtt a meredek hegyoldalakon. A következő napokban nagyobb a vizes hóból, maguktól kialakuló lavinák veszélye is. Ezek már forgalmasabb közutakat és túraútvonalakat is veszélyeztethetnek.

    A május végén és június elején az átlagosnál sokkal nagyobb mennyiségű csapadékot hozó időszak a hegyvidéken a hótakaró megvastagodásához vezetett. A havazások főleg az Alpok északi és északkeleti részére koncentrálódtak, ahol Waidring, Hochfilzen és Fieberbrunn környékén mintegy 50 centiméter friss hó hullott. Az átlagosnál vastagabb hótakaró a hőmérséklet növekedése, a sok napsütés és az erős főn szél (azaz a száraz és meleg bukószél) miatt indult hirtelen olvadásnak.

  • Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit hídi felszíni ideiglenes végállomásig közlekedik, melynek korlátozott kapacitása miatt a budapesti szakaszon csúcsidőben ritkább, 8 perces követéssel, írja a BKK. Munkanapokon Békásmegyer és Kaszásdűlő között kisegítő szerelvényeket is közlekedtetünk.

    A Kaszásdűlőig közlekedő szerelvényekhez igazítva Kaszásdűlő és Árpád híd M között, az Árpád hídon át Pestre H5-ös hév-pótló autóbuszokat is indít a BKK, munkanapokon kora reggeltől a késő esti órákig, 8-10 percenként közlekednek majd.

  • Ma Visegrádon voltunk kirándulni az osztállyal. A programunk végén a másodikos gyerekek lelkesen álltak be homokzsákokat tölteni. Az ott dolgozóktól hallottuk, hogy más csoport is ezt tette: óvódások a kezükkel szórták a homokot (ők a lapátot nem bírták el).

    - írta egyik olvasónk.

  • Az árvíz nem tréfadolog, de a szóvicckirályok ilyenkor sem pihennek. Gyűjtés:

    - Ez a nagy árvízveszély szerintem csak Duna.

    - Valóban Tiszázni kéne már a helyzetet.

    - Dráván megfizetünk ezért még!

    - Rába szunk!

    - Látom, nagyon Kapos ma ez a téma.

    - Állítólag jövő hétre meg lesz Moldva a helyzet.

  • Több mint nyolcvan, nagyrészt idős embert költöztetnek biztonságos helyre a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból, az evakuálás várhatóan szerda délre fejeződik be. A költöztetés idejére egy mini gátat húznak fel homokzsákokból az otthon udvarán. A lakók többségét egy helyi oktatási intézmény tornatermében, a betegeket a váci kórházban helyezik el. A közelben lévő 2-es főúton már épül a nyúlgát, a főút sződligeti szakaszát várhatóan szerda dél körül lezárják.

  • Melnikben a vízszint már csak 16 centivel marad el a gátak magasságától, miközben az Elba a két óra múlva várható tetőzésig az előrejelzések szerint még 10 centimétert emelkedik, írja a dotoho.blog.hu.

  • Az esti adatok szerint is tovább tart a vízszint lassú, de biztos emelkedése Szlovákiában. Dévénynél 883, Pozsonynál 927, Bősnél 604 cm a vízállás. Medvénél 750, Komáromnál 658, Párkánynál pedig 570 cm-t mérnek, érkezik az árhullám. A szlovák főváros vezetése azt kérte a bámészkodóktól, hogy ne üljenek rá a gátakra, mert rosszul végződhet a dolog. (bumm.sk)

  • A kelet-németországi Halléba Hannoverből szállítanak százezer homokzsákot. A Bundeswehr, a német hadsereg is jelentős erőket mozgósít, egyedül Szász-Anhaltba háromezer katonát vezényeltek. Németország déli részén, Bajorországban a Duna mentén javult a helyzet kedden, kivéve a Duna és a Regen folyók találkozásánál fekvő Regensburgban, ahol ismét katasztrófariadót kellett elrendelni. A hetekig tartó májusi esőzések miatt indult áradásoknak Németországban eddig négy halálos áldozatuk van.

  • A Kisalföld munkatársa Dunaszegnél Nyíregházáról érkezett vízügyi szakemberekkel is találkozott, éd Görbicz Anita kézibaddázó is pakolta a homokzsákokat.

  • Dunaszentpált több irányból is körbeveszi már a Mosoni-Duna, ezért itt van a legnagyobb szükség a homokzsákokra. A településen 150-200 önkéntes dolgozik, de biztos, hogy segítségre lesz majd szükségük. (kisalfold.hu)

  • Baranyában is megkezdődtek a dunai árvízvédelmi munkálatok: a megyének a folyó által leginkább veszélyeztetettebb részén, Dunaszekcsőnél eddig hatezer homokzsákot töltöttek meg. A Duna tetőzése Mohácsnál az előrejelzések szerint 950 centiméteren lesz, Dunaszekcsőnél pedig elérheti a 965 centimétert. Utóbbinál mindenképpen védekezni kell, mert a kompkikötőnél a partél 900 centiméter magas. (MTI)

  • Szükség esetén ötezer ágy van Győrben, ha az árvízi helyzet miatt embereket kellene elhelyezni. Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató az Öreg-Duna közelsége miatt a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett Győrújfalu több száz lakója előtt, hangsúlyozottan magánemberként, úgy nyilatkozott: mindenkinek azt javasolja, hogy a férfiak vegyenek részt a védekezésben, a nők, a gyerekek, az idősek, a betegek pedig a települést elhagyva várják ki az ár végét.

  • Ausztriában. Azt nézik mindenhol, hogy bírják-e a gátak. (MTI)

  • Budapesten négy óra alatt 9 centit emelkedett a vízszint, derül ki a legfrissebb vízállási adatokból. Nagybajcsnál 665 centis, Komáromnál 612 centis, Esztergomnál 569 centis, Nagymarosnál 492 centis, Budapestnél pedig 639 centis vízállást mértek, írta közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs. Az országban 418,4 kilométeren I. fokú, 63,6 kilométeren II. fokú, 191 kilométeren pedig rendkívüli védekezés van. A munkákban 1200-an vesznek részt.

  • Az ügyeletesek vacsorájával befutó ételfutár szerint Budapesten néhány órája még viszonylag problémamentesen lehetett közlekedni a Duna mindkét partján, de a víz most már a "Batthyányt nyaldossa erősen". És bár futárunkat egyelőre a sporthírek érezhetően jobban érdekelték, mint a Duna áradása, Ön ne habozzon megírni a tema@mail.index.hu-ra, ha tud valamit az árvízi helyzet alakulásáról!

  • Update: Még messze nem nyaldossa a Batthyány teret a víz, olvasóink szerint még bőven lehet sétálgatni a lezárt rakparton. Viszont odakerült egy hatalmas homokbucka, vélhetően az árvíz elhárításával összefüggésben. Lehet, hogy már csak holnap építenek belőle valamit.

  • Szerdára hat megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében is számítani lehet felhőszakadásra. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Kedd este az északkeleti megyékben és Pest megyében még számítani kell zivatarra, éjszaka várhatóan megszűnik a zivatartevékenység. Szerdán a délutáni óráktól főként a Duna-Tisza-közén várható zivatar.

  • Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak kedd este a fővárosi kormányhivatalban, ezen kihirdették a veszélyhelyzetet. A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, a Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová háromezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján regisztrációs felületet hoztak létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez. Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye egyes területeire, és Budapesten az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre veszélyhelyzetet rendelt el.

  • Egyik olvasónk szerint, aki Neszmélyen segít védekezni a barátainak, a faluba csak vasárnap este jött az először homok, hétfőtől hordják a zsákokat. Katasztrófavédelmist még nem láttak, ma háromkor találkoztak egy győri vízügyessel, aki elmondta, hogy nem elég jól rakták le addig a kb. háromzer homokzsákot. Tűzoltóval is csak ma délután négytől találkoztak, ők beálltak segíteni.

    De ezután jött a felismerés: "aztán megértettem miért az érthetetlen csönd, az eligazításon jelezték, hogy a vasúti töltés szakadni fog, a falu fele lehet víz alá kerül. Elkeserítő, hogy hallgatnak, kussolnak a pánikra hivatkozva, miközben az emberek két napja megszakadnak."

    A hallgatás azért is tűnik indokolatlannak, mert a Neszméllyel összeérő Dunaalmáson a környékbeli születésű Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára segít közleménye szerint a védekezésben. Igaz, ott állítólag hamarabb elkezdték az árvízvédelmi munkákat.

  • Ha reggel azzal szeretne kelni, hogy megtudja, hogy áll a Duna, itt kényelmesen megnézheti.

  • Egyik olvasónk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetmen ezt az üzenetet kapták a hallgatók a dékántól és HÖK-től:

    "A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2013. június 4-én azzal a kéréssel fordult az Egyetemhez, hogy a védekezési munkálatokban az Egyetem hallgatói és oktatói állománya lehetőség szerint vegyen részt. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói, a Honvéd Vezérkar főnökének utasítása alapján, a dékán úr rendelkezései szerint vesznek részt a feladatban.A védekezési munkálatok során természetesen a Közigazgatás-tudományi Kar hallgatóira is számítanak, önkéntes alapon, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinálásával, logisztikai biztosításával (pontos tájékoztatásra a feladat kapcsán a helyszínen kerül sor).

    A szervezetek bevonására a védekezési munkálatokra 2013. június 5-től június 7-éig kerül sor a Margitsziget területén, nappali munkarendben történő munkavégzéssel."

  • cikkünk a témában:

    Ahol két nap múlva minden víz alatt lehet

    Helyszíni riport a Szigetközből, ahol már javában töltik a homokzsákokat. Mecséren estére tizenháromezret kell megtölteni.

  • Műegyetemista olvasónk szerint a BME-seket is hívják segíteni, egészen pontosan az ottani HÖK küldte ezt ki:

    "Kedves Hallgatótársaink!

    A hírekből már bizonyára mindannyian tájékozódtatok róla, hogy az évtized egyik legsúlyosabb árvize fenyegeti az országunkat. Társadalmi kötelességünk a közös fellépés a történelmi méretű árvízzel szemben. Kérünk minden egyetemi polgárt, aki részt kíván venni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös megmozdulásán adja meg elérhetőségeit."