A trafiktenderben nem kutakodik az ügyészség

2013.06.06. 14:10
Amit miniszter hagy jóvá, annak törvényessége nem vizsgálható.A pályázati szabály megsértése nem ok a keresetre – derül ki a Főügyészség állásfolglalásából. A végső szót a Legfőbb Ügyészség mondhatja ki.

Nincs jogi lehetőség a Fővárosi Főügyészség szerint arra, hogy az ügyészség pert indítson a "dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésével" kapcsolatos, miniszter által jóváhagyott szerződésekkel szemben. A vizsgálat szerint az ügyészség törvényességellenőrzési hatásköre nem terjed ki a miniszterek eljárására.

Ennek alapján az ügyészség elutasítja azokat a kérelmeket, amelyekben a pályázatok eljárás törvényességének vizsgálatát kérték.

"A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére vonatkozó jogszabályok nem jogosítják fel az ügyészt arra, hogy a nyilvános pályázat kiírására, elbírálására, a koncessziós szerződés megkötésére vonatkozó miniszteri döntéssel szemben pert indítson, vagy azzal szemben jogorvoslatot terjesszen elő" – közölte az MTI megkeresésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön. Az ügyészség tehát nem indíthat keresetet trafikügyben.

Bagoly Bettina elmondta: szinte minden megyéből érkeztek panaszok.

A Fővárosi Főügyészség szerint a dohánytermék-kiskereskedelemi jogának átengedésekor a miniszter a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás körébe tartozó döntést hozott, és mint ilyen nem tartozik az ügyészségről szóló törvényben meghatározott ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskörbe.

A főügyészség a vizsgálatának eredményéről értesítette a kérelmezőket, akik a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be a Legfőbb Ügyészségen.

Nincs gond

A 168 órainterjút készítetta trafiktörvény előkészítésében is segítő hódmezővásárhelyi Continental Dohányipari Zrt. ügyvezető igazgatójával. Részlet az interjúból:

– Azzal a bajai lakással sincs gond, ahová huszonöt céget jelentettek be, összesen kilencven trafikgyőzelemmel?

– Nincs.