Megint rámosolygott a szerencse a Heti Válaszra

2013.06.18. 18:27 Módosítva: 2013.06.18. 18:39
Fidesz-közeli hetilapok kiadóinak juttatott ingyenes támogatást a Szerencsejáték Zrt., írja a Magyar Narancs.

A Magyar Narancs cikke szerint a Szerencsejáték Zrt. 2011-ben a Magyar Demokrata című hetilap „egyszeri, ingyenes és készpénzbeli támogatásról” döntött, az állami cég a közpénzt nem másra, mint „a Magyar Demokrata hetilap működési költségeinek finanszírozására” fordította. A lap kérdésére, hogy miért minősül ez közcélnak, a Szerencsejáték Zrt. nem válaszolt, az viszont biztos, hogy nem Fidesz-közeli orgánumok hasonló „adományokat” az elmúlt időszakban nem kaptak.

Kapott viszont a szintén kormányközeli Heti Válasz c. hetilap kiadója: a Magyar Narancs szerint két könyv „kiadására, népszerűsítésére és könyvtári terjesztésére” adományozott az állami cég 9, illetve 6 millió 900 ezer forintot, utóbbit „kulturális kiadványaik megjelentetésével és terjesztésével kapcsolatos” kiadásaikra.

Az állami cég adományai különösen annak tükrében érdekesek, írja a lap, hogy a Szerencsejáték Zrt. hasonló nagyságrendben másoknak nem adott pénzt: „a legtöbb esetben százezres nagyságrendben költ a cég, a legmagasabb megítélt összeg – a Heti Válasz pénzeit nem számítva – négymillió forint volt. 2010-től a Heti Válasz könyvkiadási tevékenységének támogatására 15 millió 900 ezer forintot fordított a Szerencsejáték Zrt., míg a könyvkiadásra fordított egyéb adományaik teljes összege 15 millió 550 ezer." Vagyis a Heti Válasz kiadója a kormányváltás óta egymaga több adományt kapott könyvkiadásra az állami cégtől, mint mindenki más.