Szabadult a korrupt horvát politikus

2013.07.04. 16:31

Damir Polancecet azért ítélték tízhónapos szabadságvesztésre, mert húszmillió forintnyi közpénzt fizetett ki szükségtelen szakértői vizsgálatokra egy ügyvédnek. A tárgyaláson a vádlott tagadta, hogy törvénysértést követett volna el. A legfelsőbb bíróság 2011-ben csökkentette egy év három hónapról tíz hónapra a büntetést. Damir Polancec a börtönigazgató engedélyével negyven nappal a kiszabott büntetés lejárta előtt szabadult a börtönből.

A Podravkát is megette volna

Még nem zárult le az az ügy, amely a horvát élelmiszeripari vállalatcsoportot, a Podravkát érinti, és amelyben azzal vádolják Polancecet, hogy még miniszterelnök-helyettesi kinevezése előtt, a vállalat akkori vezérigazgatójaként más vezetőkkel együtt a cég saját tőkéjét felhasználva próbálta megszerezni a társaság részvényeinek többségét, 400 millió kunás (16 milliárd forint) kárt okozva a Podravkának.

Egy másik, hamis számlázásos ügyben Polancec elismerte bűnösségét, a bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztést rótt ki rá büntetésül.

A politikust korábban a MOL-INA-ügyben is gyanúsították, a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal azonban lezárta ügyében a nyomozást. A hivatalos indoklás szerint nem találtak olyan bizonyítékot, ami szerint Polancec felbujtója és segítője lett volna Ivo Sanader volt miniszterelnöknek. Utóbbit azóta nem jogerősen el is ítéltek egyebek között azzal a váddal, hogy 10 millió eurós kenőpénzért átjátszotta a Molnak az INA horvát olajipari vállalat igazgatásának jogát. Sanader a per során mindvégig tagadta bűnösségét. A Mol Nyrt. az ítélethirdetés után visszautasította a vállalat elleni vádakat.