Tüntetnek az e-cigarettások

2013.07.06. 11:07

Szombat este tüntetnek az e-cigarettások a szerintük embertelen egészségpolitika ellen, mely "a hagyományos, egészségkárosító cigaretta sokkal egészségesebb alternatíváját, az elektromos cigarettát kriminalizálja, ellehetetleníti". A Villanypára Egyesület közleménye szerint több száz fekete léggömböt eresztenek szabadon az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, jelképezve, hogy "ahol a halál üzlet, ott az élet bűn". Így akarnak megemlékezni "a dohányzás miatt elhunyt tízezrekre, és azokra, akiket vissza kívánnak terelni a halálsorra".

A Btk. július 1-én életbe lépett módosítása alapján a nikotinos e-cigaretták engedély nélküli gyártása és forgalmazása Magyarországon bűncselekmény lett. Az egyesület szerint közel 50 ezer e-cigaretta használó kényszerülhet arra, hogy visszaszokjon a bizonyítottan káros hagyományos cigarettára.

Az új szabályozás felháborodást váltott ki az iparág hazai szereplőinek részéről, petíció is született azért, hogy a nikotinos e-cigarettákat emeljék ki a gyógyszertörvény hatálya alól. A vita központi kérdése az, hogy az e-cigaretta forgalmazók szerint terméküknek semmi köze nincs a gyógyszerekhez, míg tavaly márciusban az egészségügyi államtitkárság úgy döntött, hogy az e-cigiben lévő nikotin farmakológiai hatású anyag, ezért ugyanaz a szabályozás vonatkozik rá, ami a gyógyszerekre.

A történetet tovább bonyolítja, hogy nincs egységes tudományos álláspont a készülék hatásaival kapcsolatban. A vitáról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.