Azt állítja, nem figyelték meg Hende Csabát

2013.07.10. 22:06

Feljelentést tesz Horváth József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) volt operatív főigazgató-helyettese csütörtökön cikkünk miatt, amely szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a KNBSZ-nél történt gyors személycserék hátterében. Horváth József a HírTV Magyarország élőben című műsorában szerda este kijelentette, a szolgálat nem figyelte meg Hende Csaba honvédelmi minisztert. Arról nem beszélt, hogy kit és miért fog feljelenteni.

Korábban azt állítottuk, a katonai szolgálat 3 vezetőjének a távozása is kapcsolatban állhat egy olyan megfigyelési üggyel, amiben Hende Csaba honvédelmi minisztert is lehallgatták. Mint írtuk, az a feltételezés, hogy nem Hende volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe. Cikkünket a Honvédelmi Minisztérium nem kommentálta, hivatalosan azt eddig senki nem cáfolta.

Horváth József a megfigyelések és lehallgatások 2010-ben szigorodó feltételeiről beszélt a tévéműsorban, és azt mondta, a honvédelmi tárcához kapcsolódó közbeszerzéseket hivatalból vizsgálják, miként az apparátust és kötődéseiket, kapcsolataikat, olyan személyeket is, akik akár a honvédelmi miniszterrel is kapcsolatot tartottak. Így elméletileg előfordulhat, hogy ilyen módon kerüljön a honvédelmi tárcavezető a megfigyelés körébe, de szerinte ilyen esetről nem kaptak tájékoztatást.

Horváth József arról is beszélt, hogy nem a lehallgatás miatt kellett távoznia, annak "ennél sokkal prózaibb oka van". Egészségi állapota és orvosai tanácsára csak két évre akarta elvállalni ezt a posztot, majd a KNBSZ megalakulásával döntött úgy, hogy még egy évig folytatja munkáját.

Arra a kérdésre, hogy Szendrei Zsoltnak, a KNBSZ volt műveleti igazgatójának szakmai problémák miatt kellett-e távoznia, Horváth József azt mondta: Szendrei Zsolt az elmúlt évben a legmagasabb szakmai elismerést kapta meg a KNBSZ-nél. Elmondta továbbá, hogy Szendrei Zsoltot ő hívta a szolgálathoz, így az ő távozása is közrejátszhatott abban, hogy Szendrei Zsolt is otthagyta a KNBSZ-t.