Nem féltik már annyira Orbán házát

2013.07.17. 10:20

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője felülvizsgálta az Orbán Viktor házának környékére, a XII. kerületi Cinege utcánál elrendelt biztonsági intézkedését, és szerda este hat órai hatállyal visszavonja azt, derül ki a TEK honlapján közzétett, július 16-i keltezésű dokumentumból.

A most visszavont intézkedés a TEK szóhasználata szerint területlezárás volt, de ez a gyakorlatban általában nem szokott tényleges lezárást, kordonokat jelenteni. A gyülekezési jog gyakorlására viszont kihat, ezzel szokták megakadályozni, hogy közvetlenül a miniszterelnök házánál tüntessenek.

A most visszavont lezárást is július 4-én rendelte el Hajdu, akkor, amikor a devizahitelesek ügyében hozott, a bankoknak kedvező ítélet után Orbán házához indultak tüntetni a devizahitelesek. Eredetileg úgy rendelkezett a TEK vezetője július 4-én, hogy a lezárás "a szükséges ideig, de legkésőbb 2013. augusztus 4-én 24.00 óráig" tart. A visszavonást most azzal indokolta Hajdu, hogy "az intézkedés kiadására okot adó körülmények megszűntek".