10 ezer embernek kell kiköltöznie

2013.07.17. 16:54

Több mint 10 ezer embert, vagyis a város lakosságának 10 százalékát telepítik ki csütörtökön Székesfeháron a szekesfehervar.hu szerint. Szerda délelőtt földmunkák közben találtak egy több mint 100 kilós tüzérségi lövedéket a Mancz János óvoda kertjében. A közelben egy általános iskola, két óvoda és több tízemeletes panelház is van. A bombát az óvoda homokozójától 30 centire találták meg. A szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.

A kitelepítésben érintetteknek csütörtök reggel fél kilencre kell elhagyniuk az otthonukat. Három pihenőhelyet alakítanak ki azoknak, akik nem tudnak hova menni: a Hétvezér és a Vízivárosi általános iskolákban kialakított általános pihenőhely mellett a fekvőbetegeket a József Attila kollégiumban helyezik el.

A robbanótest elszállításának idejére a területet 400 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik csütörtökön reggel fél kilenctől. A székesfehérvári Vörösmarty rádió szerint a kiürítés panelépületeket, egészségügyi és kereskedelmi intézményeket is érint a következő utcákkal határolt területen belül: Várkörút – Szekfű Gyula utca – Berényi út – a Móricz Zsigmond utca Huba utcáig eső szakasza – a Víziváros keleti, Gáz utca felé eső része – a Gáz utca a Sarló utcáig – Salétrom utca – József Attila utca – Pilinszky tér – Kégl György utca – Rákóczi utca – Várkörút.

25 kiló robbanóanyag van a bombatestben a szakemberek szerint, és a lezárás legalább 3-4 óráig fog tartani. A robbanótest 50 méteres körzetében a gázszolgáltatás is szünetelni fog.

A bomba építkezés közben került elő
A bomba építkezés közben került elő
Fotó: szekesfehervar.hu

Ha kedd, akkor Patapoklosi

Kedd délután a Baranya megyei Patapoklosiban találtak egy II. világháborús jugoszláv kézigránátot egy ház tetőterében – írja a HavariaPress. A honvédség tűzszerészei az M35-ös gránátot a helyszínen hatástalanították.

A lakók várhatóan csütörtök délután visszatérhetnek. A városveztetés azt kérte, hogy a lakosok figyeljék a kihelyezett közleményeket és kövessék a javasolt útmutatásokat. Mivel a fűtőerőmű is a körben található, csütörtök hajnaltól a lezárás végéig nem lesz meleg víz a városban.

A mentőszolgálat közlése szerint több mint száz mozgásképtelen vagy nehezen mozgó beteget is kitelepítenek, közülük többeket már el is szállítottak a csákvári szociális otthonba.

Útlezárásokra is kell majd számítani, és változások lesznek a közlekedésben és az autóbuszok menetrendjében is. A lezárás alatt az Alba Volán járatai nem járnak, vagy kerülőútvonalon közlekednek. A kiürített területen a rendőrség járőrözni fog.

Cser-Palkovics András elmondta: a Védelmi Bizottság a rendőrség irányításával ülésezett. Megértést, türelmet és együttműködést kért, majd emlékeztetett: minél hamarabb sikerül kiüríteni a területet, annál hamarabb tudják hatástalanítani a bombát. Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője szerint Magyarországon lakott területeken ritkán találnak ekkora bombát.

Székesfehérváron közben a Jancsár közt is lezárták, mert egy tűzcsap alól ömleni kezdett a víz.