Csőd szélén a fehérvári fűtőerőmű

Index/Napi Online
2012.06.05. 11:25 Módosítva: 2012.06.05. 11:37

A kormány rendelettel stratégiailag kiemelt jelentõségű gazdálkodó szervezetté minõsítette a Székesfehérvári Fűtõerõmű Kft.-t. hétfő este 7 órai kezdettel – derül ki a legújabb Magyar Közlönyből. Az idén januártól új kategóriaként létrehozott stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek (ilyen elsőként a Malév lett) csőd- és felszámolási eljárásaiban ugyanis csak az állami felszámoló járhat el – írja a Napi Gazdaság.

Próbálták már meneteni

A Fejér Megyei Hírlap akkori beszámolója szerint még április közepén a fehérvári képviselő-testület zárt ülésén egy határozatot hozott, amivel felszólították a cég kisebbségi tulajdonosait, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a fűtőerőmű folyamatos működése és a távfűtés biztosítása érdekében.

Döntött a közgyűlés arról, hogy a városi Széphő Zrt. a Főgáz Zrt.-től legfeljebb bruttó 840 millió forintért követelést vásároljon, amelyet beszámítanak a Fűtőerőmű Széphő Zrt.-vel szemben fennálló követelésébe. Ez utóbbi egy pénzügytechnikai intézkedés volt annak érdekében, hogy a hőszolgáltatás a továbbiakban biztosított legyen. Végleges megoldást azonban nem jelent, további egyeztetés folyik a Széphő mint fő tulajdonos és a két kisebbségi tulajdonos között (utóbbiak a menedzsment-jog miatt meghatározóak).

A rossz helyzetben lévő szolgáltató kft. 51 százalékát az önkormányzati tulajdonban lévő Széphő Zrt. birtokolja, 24,5-24,5 százalékban további tulajdonosok a dunaújvárosi Energott Kft. (tulajdonos-vezetője a szolgáltatási és energetikai üzletben jól ismert Pomázi Csaba), illetve a fehérvári Készpénz Zrt. (a tulajdonos-vezető az üzleti életben itt is ismert: Főrhécz Imre).

Fizetési haladékot kap

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget – működésének időleges biztosítása érdekében – rendkívüli moratórium illeti meg (fizetési haladék) a vele szembeni követelések teljesítésében, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható. Az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértés esetén csak pénzbírság szabható ki rá.

A vagyonértékesítést nem nyilvános eljárás keretében bonyolíthatja le a felszámoló, az értékesítés és az értékesítés módja ellen nem lehet kifogással élni. A felszámoló – a működő üzemként való értékesítés érdekében – megtagadhatja a tájékoztatást az adós cég vagyoni és pénzügyi helyzetéről, szerződéseiről, szerződéseinek felmondásáról, készleteinek selejtezéséről a hitelezőknek, a munkavállalóknak, az üzemi tanácsnak és az állami foglalkoztatási szervnek egyaránt.