Az ingyentankönyvet kapó szülők is kaptak csekket

2013.07.19. 11:59 Módosítva: 2013.07.19. 12:35

Az igazolások bemutatását kéri a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) azoktól a szülőktől, akik annak ellenére kaptak befizetési csekket, hogy gyermekük ingyen tankönyvet kap - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága.

A közlemény szerint az államtitkárságához több jelzés érkezett, hogy a térítésmentes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szülei csekket kaptak a KELLO-tól. A könyvtárellátó tájékoztatása szerint csak azoknak küldtek ki díjbekérőt, akiknél a tankönyvfelelős a "szülő fizet" beállítást választotta. Ez csak úgy fordulhatott elő, hogy az iskola pontatlanul rögzítette a fizetési módot, vagy a szülő nem jelezte igényét hitelt érdemlően - írta  az államtitkárság.

Az Emmi szerint csak az iskola tudja a támogatásra való jogosultságot elbírálni és módosítani a hibás megrendelést. Ezért a KELLO azt kéri azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de díjbekérőt kaptak, hogy az iskolában mutassák be a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást, szakorvosi igazolást és önkormányzati határozatot.

A 2013/2014-es tanévben minden első osztályos diák ingyen kapja meg a tankönyveket, s ez a kör évről évre újabb évfolyammal bővül. Az állam továbbra is fenntartja a rászorultsági alapú tankönyvtámogatást azokon az évfolyamokon, amelyekre az ingyenes ellátás még nem terjed ki.