2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Schmuck Andor visszahozná a 13. havi nyugdíjat

2013.07.22. 12:59 Módosítva: 2013.07.22. 13:02

„Schmuck Andor 15 pontja″ címmel a Magyar Szociáldemokraták Pártja (MSZDP) egy felhívást tett közé, melyhez várja minden párt és szervezet csatlakozását, a demokratikus ellenzéknek pedig 1000 órát ad, hogy ezt megtegye. Hogy az ultimátum lejárta után mi történik, arra sajnos nem térnek ki.

A szociáldemokraták közleményükben azt írják, az „elfeledett és elhanyagolt″ nyugdíjasok érdekeit akarják képviselni, mert „amelyik országnak nincs múltja, annak nincs jövője″. Érvelésük szerint „ahol a tisztességes munkában megöregedett nyugdíjas nem érték, ott nincs jövőt építő új nemzedék, csak a valóságshow-k világát majmoló, érték és jövőkép nélküli, kihalásra ítélt generáció.″

Íme a 15 pont a nagyi után járó családi adókedvezménytől a 100%-os gyógyszertámogatás-emelésig, amivel a párt szerint elkerülhető, hogy a jövő építő nemzedéke kihalásra ítélt, agymosott valóságshow-generáció legyen (változtatás nélkül közöljük):

 1. A társadalombiztosítás és a nyugellátáshoz való állampolgári jogok visszahelyezése az alaptörvénybe, alkotmányba.
 2. Személyi jövedelemadó (SZJA) és társadalombiztosítás (TB) mentes nyugdíj.
 3. Ingatlan és földalapú állami életjáradék program a szép korúaknak
 4. Szépkorúbarát államigazgatás kialakítása. Telefonos információs vonal és ügyintézés a szépkorúak számára. Tapasztalat központok kialakítása.
 5. Minden felnevelt gyermek után járó 3%-os nyugdíjbónusz.
 6. Családi adókedvezmény bevezetése az egy háztartásban élő szépkorú után.
 7. A valóban ingyenes utazás visszaállítása a szépkorúak számára – (65 év felettiek részére).
 8. 150 ezer forint alatti nyugdíjak esetén 13. havi nyugdíj differenciált bevezetése.
 9. Közgyógyellátásra adott gyógyszer támogatásának 100%-os emelése.
 10. Kegyeleti járandóság bevezetése és a szégyenteljes szociális temetés törvénytervezetének minél hamarabbi módosítása.
 11. A büntetési tételek szigorítása a szépkorúak ellen elkövetett bűncselekmények, különösen az erőszakos bűncselekmények esetében.
 12. Támogatás bevezetése minden olyan civil szervezetnek, akik rászoruló szépkorúak számára ingyenes étkezést biztosítanak, a TAO mintájára.
 13. Független és egységes elvek szerint értékelő idősotthon minősítő központ felállítása. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Fogyasztóvédelemi Hatóság jogkörének kiszélesítése, megerősítése.
 14. Törvényben szabályozott módon kötelező biztosíték letétbe helyezése az idősotthonok üzemeltetői számára, amely biztosítékot ad a lakók és hozzátartozók számára.
 15. Valamennyi önkormányzat évente teljes körű ismertető kiadványt juttasson el a szépkorúak számára, melyben tájékoztatást kapnak a nekik járó és adható támogatásokról, azok mértékéről, igényléséről és formájáról.