Újra nyomoznak a 2006-os zavargások miatt elítélt rendőr ügyében

2013.07.22. 14:00

Büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség abban az ügyben, amelyben korábban a bíróság elítélte Vágó Lászlót, a 2006-os őszi zavargások egyik helyszíni rendőrparancsnokát – közölte a Fővárosi Főügyészség. A nyomozást Vágó László feljelentése alapján rendelték el, határideje szeptember 26.

A Népszava szombati számában írt arról, hogy hangfelvétel igazolhatja, hogy hamis vallomás alapján kapott börtönbüntetést a 2006-os tüntetések elsőként elítélt rendőre, Vágó László. A volt őrnagy a büntetés letöltése után feljelentést tett. A lap szerint ezt ugyan először elutasította az ügyészség, és több jogorvoslati fórumon is hiába próbálkozott, de végül elrendelték a nyomozást.Vágó László a Népszavának nyilatkozva azt mondta, hogy hamis vallomás alapján ítélte el a bíróság.

A 2011-ben másodfokon egy év nyolc hónap börtönre ítélt volt őrnagyot azzal vádolták, hogy 2006. október 23-án a Múzeum körúton a tömegoszlatáson eltörte egy tüntető ujját. A bűncselekményért 2007-ben egy másik rendőrt, G. Csabát is elítélte a Fővárosi Bíróság, de ő később parancsnokára, Vágóra vallott.

Bár G. Csaba is egy év nyolc hónapot kapott, az ő ítélete felfüggesztett volt, Vágó Lászlót azonban letöltendő börtönre ítélték. Vágó elmondta: „hangfelvétellel tudja bizonyítani, hogy egykori kollégái hamisan vallottak rá”. A felvételen egyikük elismeri: G. Csaba „megvezette” őt, valójában nem látta, hogy mi történt, Vágó László ellen G. „rábeszélésére tanúskodott” – írja a lap.