Homokzsáktemetőt csináltak a bányából

2013.07.30. 08:54 Módosítva: 2013.07.30. 08:56

Halmokban állnak a homokzsákok egy elhagyott kavicsbányában Csobánka és Pilisvörösvár között – ez a látvány fogadta olvasónkat július 21-én, amikor hobbifotósként újból fölkereste a pár hónappal korábban kiszemelt helyszínt. Homokzsákoknak akkor még nyoma sem volt, azok az árvízi védekezés után kerültek oda.

WP 000411
Fotó: Olvasónk

Az elhagyobb bánya nagyjából száz méter sétára esik a műúttól, nem őrzi senki. Az árvíz után, június 11-én az ÁNTSZ közleményt adott ki arról, mit kell csinálni a homokzsákokkal. A nedves, átázott homokzsákok fertőzési veszélyt jelentenek. A homokot külön erre a célra kijelölt helyen kell gyűjteni.

A kiürített, száraz zsákokat még akkor is óvatosan kell újrahasznosítani, ha az árvízzel nem is érintkeztek. Élelmiszereket, például burgonyát vagy almát nem lehet tárolni bennük. A homokot játszótereken, homokozókban vagy olyan helyen, ahol a homok közvetlenül emberi bőrfelülettel érintkezik, tilos felhasználni.

Az elhagyott murvabányában felhalmozott zsákokról a katasztrófavédelem is kapott bejelentést. „Soron kívüli supervisori ellenőrzés keretén belül, a környezetvédelmi hatóság bevonásával a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság váci kirendeltsége vizsgálja az esetet” – közölte érdeklődésünkre Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.