Jobbik, géppisztolyok: mégis van kapcsolat

2013.08.05. 14:51

Mégis van köze a Jobbikhoz azoknak a Lesenceistvánd és Lesencetomaj belterületén őrizetbe vett embereknek, akiknél egy rendőri ellenőrzés során AK-47 típusú gépkarabélyt, hozzá tartozó tárat és más típusú lőfegyverekhez való lőszereket találtak július 31-én éjszaka, írja a hvg.hu. A lap szerint a Jobbik sümegi partnere és a sümegi szervezet egyik alapító tagja ült abban az autóban, amelynek csomagtartójában a gépfegyvereket és lőszereket találták.

A rendőrök összesen hét embert állítottak elő, közülük B. Ákos 39 éves sümegi lakost lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették. Az őrizetbevételt követően a Facebookon megjelent egy bejegyzés, ami azt állította, hogy az autóban a Jobbik sümegi tagjai ültek, sőt a bejegyzésben három embert meg is neveztek: „mind a négyen ellenőrizhetően Jobbik-tagok Sümegen”

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke viszont vasárnap délután az alábbi nyilatkozatot tette az ügyben:

A tapolcai rendőrség által előállított és egy Facebook-posztban említett személyek közül egyik sem tagja a Jobbiknak. Azokkal a hírportálokkal szemben, melyek ezt az álhírt a Jobbikhoz kötötték, pártunk kénytelen lesz megtenni a szükséges jogi lépéseket, mivel arra sem vették a fáradságot, hogy a Jobbikot az ügyben megkeressék és reagáltassák a hazugságokra.

Ezzel szemben a hvg.hu kérdésére Oszkó István, a Jobbik helyi elnöke megerősítette, hogy az egyik személy D. Kornél, aki a Sümegiek a Nemzetért Egyesület nevű civil szervezet elnöke. Ez a szervezet pedig a Jobbik egyik fő partnere Sümegen. Az egyesület többször szervezett a jobbikkal közösen rendezvényeket, sőt az egyik rendezvényüket éppen az a Ferenczi Gábor reklámozta weboldalán, aki nyilatkozatában tagadta, hogy bármi köze lenne a letartóztatott személyeknek a Jobbikhoz.

A két másik név szerint ismert érintettről, pedig azt írják, a Sümegi Hangok nevű facebook oldal olyan képeket közölt, amiken a Jobbik helyi tagjai - köztük Ferenczi Gábor - együtt szerepelnek a meggyanúsított B. Ákossal és K. Kornéllal. És ugyan Ferenczi szerint az érintettek egyike sem párttag, a Jobbik Veszprém megyei lapja a sümegi alapszervezet alapító tagjaként ír B. Ákosról. Németh Richárd, jobbikos országgyűlési képviselő a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy B. Ákos alapító tag volt Sümegen, azonban hozzátette, hogy 2009 októbere óta nem tagja a pártnak.