Nincs köze a vízműves képviselőnek az ózdi közkutakhoz

2013.08.06. 16:42 Módosítva: 2013.08.06. 16:56

Több blogon és online lapban is közölték Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatának azt a részét, miszerint a borsodi politikus havi egymillió forintos fizetést kap az Észak-Magyarországi Regionális Vízműtől – és ehhez a posztokban hozzá is tették: pont annyit, amennyibe a vasárnap elzárt és szűkített ózdi közkutak fenntartása kerül.

A képviselő mellékállásával kapcsolatban ráadásul az Észak Online Borsod megyei regionális portál szerint már 2011-ben is felmerült az összeférhetetlenség vádja, hiszen korábban az állami tulajdonban álló Észak-Magyarországi Regionális Vízmű főigazgatója volt. Márpedig az összeférhetetlenségi szabályok szerint országgyűlési képviselő nem lehet „állami vállalatnak, trösztnek, tröszti vállalatnak, közüzemi vállalatnak vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, igazgatója, igazgatóhelyettese, igazgatótanácsának vagy vezető testületének és felügyelőbizottságnak tagja”.

A Fidesz akkor ezt a vádat azzal hárította, hogy a képviselő nem főigazgató, hanem fejlesztési igazgató, de azért – biztos, ami-biztos – 2011-es vagyonnyilatkozatában Sebestyén már főmérnökként szerepel, a korábbival megegyező javadalmazással.

Sebestyén álláshalmozásának megítélése valóban felvethet etikai problémákat – különösen amiatt, hogy áttételes módon a vízműves fizetését is az adófizetőktől kapja – de a kútelzárási ügybe való belerángatásával a Milla és társai lőttek kicsit túl a célon.

Ózd vízközműszolgáltatója – ahogy az itt jól látszik – ugyanis nem az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű, hanem a térség 206 önkormányzatának tulajdonában álló Borsodvíz. Sebestyénnek így semmi köze ahhoz, hogy ki és hány kutat zárt el Ózdon, az ő 12 milliója és az ózdi közkutak 12 milliója csak véletlen egybeesés.