A feneküket sem képesek felemelni!

2013.08.07. 15:55

Offshore, offshore, pénztárgép! – harsant föl a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, és ez még nem is az LMP pénztárgépcsere-elleni tüntetése volt, csupán a hangpróba, ami máskor úgyis értelmetlen számolgatással megy el.

Aztán a Pink Floyd Money című száma következett, amire egy emberként bólintott a megjelentek tizenöt fős tömege: ez jó választás volt.

Úgy tűnik azonban, hogy a negyedmillió vállalkozást érintő pénztárgépcsere – ami összességében akár 400 ezer gép cseréjét jelentheti – hiába nyúl mélyen a vállalkozók zsebébe, nem hajtja ki őket az utcára tízezres tiltakozásokra.

Egyszerű a válasz: dél van, senki sem tud eljönni a saját boltjából, bezárni egy órára, hiszen minden forint számít – adta meg a magyarázatot Csárdi Antal. Az LMP országos választmányi tagja szerint persze nem is az a lényeg, hogy nagy tömegek tiltakozzanak egyszerre: miért, a diáktüntetések és az alkotmánymódosítás elleni megmozdulások elértek valamit? – hozott példát az általános apátiára rácáfoló ritka kivételekből a civilben élelmiszer-kiskereskedést működtető Csárdi.

Még pjt.-m is volt!

Így aztán többnyire olyanok jelentek meg a József Nádor téren, akik már feladták a vállalkozásukat, vagy hamarosan bezárnak. A pénztárgép akár nettó 170 ezer forintos költsége – és az adatforgalmat biztosító szolgáltatás igénybevételének egyelőre még nem ismert havi díja – már csak utolsó csepp volt a pohárban. „Én frappánsan megoldottam: eladtam a vállalkozásaimat. Se cég, se pénztárgép” – mondta egy 25 éve vállalkozó asszony, a „Kormányzati kaszagép” feliratú traktort ábrázoló transzparens alól. Az elmúlt évtizedek alatt volt mindenféle, főleg vendéglátással foglalkozó cége. „Kft., bt., kkt., még pjt.-m is volt!”.

A diplomás asszony most feketén takarít és bébiszitterkedik. „Ennyit a gazdaság kifehérítéséről” – jegyzi meg, utalva arra a kormányzati érvre, amely szerint az online bekötéssel az adatforgalmat azonnal a NAV-nál jelző pénztárgépek üzembe helyezése lehetetlenné teszi a bevételek eltitkolását. „Talán kiváltom az engedélyt, hogy magánvállalkozóként kiadjam a lakásomat külföldi turistáknak. Egyelőre kivárok – mondta.

Lenne a kormányfő partnere

Egy kizárólag magyar termékeket forgalmazó vegyiáru-boltot üzemeltető fiatal hölgy a mikrofon előtt sorolta fel azokat az intézkedéseket, amelyek miatt nem látja lehetőségét annak, hogy folytassa másfél éve működő vállalkozását. „Egy kéréssel fordulok a miniszterelnök úrhoz: hogy én és sok mikrovállalkozó társam az ön stratégiai partnere szeretne lenni” – mondta Száraz Dorka. „Mindenünnen azt hallottam, hogy segítik a kkv.-ket, ehhez képest tavaly emelték az áfát 27 százalékra, megemelték a minimálbér járulékait, jött a kft.-k kötelező cégmódosítása, aztán jött a bankadó, aztán a sok vállalkozást tönkretevő trafiktörvény, majd a kötelező kamarai tagság. Nem tudom, hol képviseli a kamara az érdekeimet. Miért nekem kell itt állnom?” – kérdezte, kis tapsot learatva.

Nullától félmilliárdig

„Valaki nem tud számolni a pénzügyminisztériumban! Hogyan lehet egy kalap alá venni a cégeket nullától félmilliárd forintos bevételig?” – vetette fel a vegyi árus lány,  aki szerint a kisvállalkozók nem indulhatnak ugyanazzal az eséllyel a pénztárgépcsere költséges lebonyolításához, mint a nagy cégek, amelyek ugyanarra a támogatásra számíthatnak, mint a kicsik: két pénztárgép cseréjekor 50-50 ezer forintra. „Ezzel is csak az élhet, akinek semmiféle adóhátraléka nincs. Tehát, akinek segítségre volna szüksége, épp azt büntetik” – jegyezte meg Száraz Dorka.

A fiatal kisvállalkozó szavaival egyetértettek a jelenlévők, ám ő mégis csalódott volt. „Miért nem jött el szinte senki? Bejártam a várost, beszéltem boltosokkal, mindenki támogatott, lelkesen mondta, hogy jön, hálás volt, hogy foglalkozunk a dologgal, aztán tessék. A feneküket sem képesek felemelni” – vallotta meg csalódottan felszólalása után egy ötven méterre lévő bolt felé nézve, ahol szintén megígérték, hogy feltétlenül eljönnek.

Két pénztárgép ingyen

Az LMP-s Csárdi szerint szűkíteni kell a cserére kötelezettek körét. Ki kell vonni alóla azokat, akik alanyi áfakörön kívül eső vállalkozók, hiszen ők a beszerzéskor úgyis megfizetik az áfát, így nincs esetükben nincs szükség a szigorú rendszerre. „Az állam nyújtson teljes kompenzációt kisvállalkozásonként két pénztárgépre” – adta elő követeléseit a politikus.

Szerinte az is rengeteg kárt okozott, hogy csupán vállalkozások szűk köre forgalmazhatja a pénztárgépeket, amelyek ára így megduplázódott. Ráadásul tönkreteszi azokat a vállalkozásokat, akik épp a pénztárgépek forgalmazásával foglalkoztak.

A kompenzációra azért is van szükség, mert sokan alig néhány hónapja cseréltek pénztárgépet, amit a memória telítődésekor kötelező megtenni. Őket duplán sújtja a kasszacsere.

Aggasztónak tartja azt is, hogy a beruházást vállalók további, egyelőre ismeretlen költségekkel néznek szembe, hiszen az adatforgalom is pénzbe fog kerülni. „Ez ugyan a mobilszolgáltatók szerint csupán havi néhány száz forintot tennének ki, ám az ezt biztosító cég akár tízezer forintot is számlázhat majd” – mondta Csárdi, utalva az általa „homályos hátterűnek” nevezett Mobil Adat Kft.-re. „Ennek egy offshore cég volt a tulajdonosa, most pedig ennek az offshore cégnek az ügyvezetője lett a tulajdonos. Nem lesz rálátásunk arra, hogy a nagy nyereséget biztosító adatforgalmi szolgáltatást alvállalkozóként nem szippantja-e majd ki egy offshore cég” – mondta Csárdi.

Nem a Nagy Testvérrel van a baj

Az LMP IX. kerületi önkormányzati politikusa szerint önmagában üdvözlendő cél a gazdaság kifehérítése. Ám a kasszacserét kapkodva, átgondolatlanul készítették elő. „Nem az a baj, hogy a NAV-hoz minden adat bejut” – bár Csárdi szerint ha valóban vannak eltitkolt bevételek, akkor azok úgy keletkeznek, hogy azokat be sem ütik a pénztárgépbe. Ezt nem küszöböli ki az új rendszer sem, ez ellen csak a jelenleg is létező próbavásárlások jelentenek megoldást. „Persze lehet, hogy majd kívülről figyelik a betérőket, a NAV-nál meg nézik, hogy van-e mozgás az adatforgalomban” – villantott fel egy lehetőséget Csárdi.

A politikus szerint ez az azonban inkább csak „pszichológiai háború, amelynek célja, hogy azt érezd, a Nagy Testvér mindent lát”. „De talán sokkal fontosabb az egész pénztárgépcserében, hogy nagy üzletet hozhat a haveroknak.”