Bajnaiék szerint Karas Monika alkalmatlan

2013.08.14. 16:29 Módosítva: 2013.08.14. 17:47
Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke délután megerősítette az Index információját: Orbán Viktor Karas Monikát, a Magyar Nemzet és a Hír TV jogászát jelöli a médiahatóság élére. Az Együtt-PM szerint Karas alkalmatlan az NMHH elnöki posztjára, az MSZP szerint pedig kiderült, hogy Orbán az NMHH-t továbbra is politikai és gazdasági birodalma erősítésére használja. Tiltakozott a kinevezés ellen az LMP és a DK is. Karas Monika az NMHH elnöki posztján kívül a Médiatanács elnöki tisztségét is elláthatja, amennyiben azt a parlament megszavazza.

Az Index úgy tudja, hogy a szakmai szervezetek közül a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége jelölte Karas Monikát; a szövetség elnöke Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese. A törvény szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak ajánlást tehet az NMHH elnöki posztjára, a jelöltet Áder János köztársasági elnök nevezi ki.

Az MSZP közleménye szerint Orbán Viktor üres formalitásnak tekinti a szakmai szervezetekkel való konzultációt, mert sikerült a legkisebb, Fidesz-párti szervezet javaslatát elfogadnia, míg a legnagyobb szervezetet, amely az NMHH elnökének személyére szakmailag megalapozottan tett ajánlatot, kutyába sem vették. Hozzátették: „rendkívül kényes időszak következik az ország és a magyar média életében. Kevesebb mint egy év múlva országgyűlési és uniós választások jönnek, amelyben a média korrektsége avagy elfogultsága sorsdöntő lehet.”

Az Együtt-PM szerint azzal, hogy Orbán a „Simicska–Nyerges-birodalom házi jogásza kezébe adja a Médiahatóság vezetését, csak saját hatalmát akarja növelni”. Karácsony Gergely közleményében azt írja: Karas Monika az elmúlt években több pert is elvesztett, mint ügyvéd: képviselte a Magyar Nemzetet és az V. kerületi önkormányzatot is.

Komlósi Csaba az LMP politikusa azt mondta: „Ha úgy nézzük, elképesztő önmérsékletet mutatott a Fidesz azzal, hogy Habony Árpád helyett csak az ügyvédjét jelölték erre a pozícióra. Ha arra gondolunk, hogy jelölhetett volna egy független szakértőt is, akkor felháborító, de semmiképpen sem meglepő.” Komlósi egyelőre úgy tudja, az LMP nem készül hivatalos közlemény kiadására az üggyel kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint független szakember helyett Orbán a Fidesz házi ügyvédjét jelölte, aki ugyanúgy a Fidesz holdudvarához tartozik, ugyanúgy Orbán bizalmi embere, mint mindenki, aki az elmúlt három évben alkotmányosan a kormánytól független tisztségbe került.

A Fidesz közleményében támogatja és szakmailag felkészültnek tartja Karas Monikát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésére.

A kormánypártok Szalai Annamária halála óta nem találtak a Fidesz holdudvarában megfelelő szaktudással rendelkező és megbízható jelöltet az NMHH elnöki posztjára, ezért júliusban Navracsics Tibor indítványára enyhítettek a feltételeken. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma helyett felsőfokú végzettség is elegendő a tisztség betöltéséhez. A jelölésről és a jelöltről itt olvashat bővebben.