Péntekig mindenkit hazahoznak Egyiptomból

2013.08.18. 10:29

Mind az 1300, Egyiptomban tartózkodó utasukat hazaszállítják péntekig a magyarországi utazási irodák. Azt követően döntött így a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, hogy szombat estétől a Külügyminisztérium már a vörös-tengeri üdülőhelyeket sem javasolja utazási célpontként.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az érintett kiutaztatók, az Anubis, a Kartago Tours, a Neckermann és a Sun & Fun újabb turnusokat nem indítanak Egyiptomba és a már meghirdetett utakat is visszavonják. Ötszáz ember már vasárnap hazatérhet a vörös-tengeri üdülőhelyekről.

Azoknak, akik már befizették egyiptomi útjukat, az utasok kérésére más utat keresnek az irodák, aki pedig nem akar elutazni, azzal elszámolnak.

Vasárnap újraindult a kereskedés a kairói tőzsdén, és kinyitottak a bankok is. A tőzsde utoljára szerdán nyitott ki, majd az utcai zavargások miatt zárva maradt. Vasárnap a szokásos négy óra helyett csak három órán át lesz nyitva a börze. Az egyiptomi központi bank már szombaton bejelentette, hogy csütörtök óta először kinyitnak a bankok vasárnap, igaz csak rövid időre, közép-európai idő szerint kilenc órától délig.

Egyiptom újra lázong

A Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom hívei hetek óta tiltakoznak amiatt, hogy a hadsereg elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi volt elnököt. A tüntetők letáboroztak két téren Kairóban. Az egyiptomi kormány egy hete fenyegetőzött azzal, hogy erőszakkal vet véget az iszlamisták ülősztrájkjának, ezt a fenyegetést később be is váltotta.

Az arab tavasz 2011-es kirobbanása óta szerda volt a legvéresebb nap Egyiptomban, az egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint országszerte legalább 638-an meghaltak, 4200-an megsebesültek a szerdai összecsapásokban, ugyanakkor a Muzulmán Testvériség szerint kétezernél is több áldozat lehetett.

Pénteken 558 embert tartóztattak le Kairóban, a pénteki nap nem hivatalos mérlege több mint 80 halott és körülbelül 300 sebesült volt. Hosszú patthelyzet után ürítették ki a rendőrök szombat reggelre a kairói mecsetet, ahol elbarikádozták magukat a Muzulmán Testvériség tüntetői. Közben a miniszterelnök betiltaná a szervezetet, de erről még nem született döntés erről. Vasárnapra újabb tüntetéseket hirdetett meg a Testvériség, külföldi vezetők elítélték a vérengzéseket, az EU rendkívüli tanácskozást hívott össze.