Újabb haláleset kábítószer miatt

2013.08.18. 20:37 Módosítva: 2013.08.18. 20:56

Székesfehérváron augusztus 18-án hajnalban egy fiatal nő halt meg, miután lakásában kábítószert fogyasztott. A rendőrség fokozott óvatosságra inti a kábítószerfogyasztókat.

Az elhunyt 25 éves nő élettársa értesítette a mentőket, mert a Széchenyi utcai lakásukban a nő nem adott életjeleket. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint előző este lakásukban az elhunyt nő és az élettársa, T. Gergely, valamint S. Nikoletta és K. Zsolt együtt italoztak, és kábítószert fogyasztottak. Miután a S. Nikoletta és K. Zsolt elmentek, a sértett rosszul lett, majd meghalt.

A székesfehérvári nyomozók a lakásban „Y” lenyomatú tablettákat, valamint fehér port foglaltak le. A tablettákról az előzetes szakvélemény alapján megállapították, hogy extasy tabletták, míg a fehér port további szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Az ügyben a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának nyomozói T. Gergely 26 éves, K. Zsolt 35 éves, S. Nikoletta 22 éves székesfehérvári lakosokat gyanúsítottként hallgatták ki kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozók az üggyel kapcsolatban kábítószer kereskedelem bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették V. Gábor 27 éves és V. Róbert 27 éves székesfehérvári lakosokat.

A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói vizsgálják a jelenlegi és a korábbi halálesetek között felmerülő esetleges összefüggéseket.

Korábbi esetek

Június 12-én adtunk hírt arról, hogy a fehérvári rendőrség őrizetbe vett öt embert a előtte elhunyt drogfogyasztó fiatalok rejtélyes halálával összefüggésben. Akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy Fejér megye területén egy olyan új kémiai vegyület jelent meg a kábítószer kínálati piacon, ami nagy valószínűséggel két halálesettel is összefüggésbe hozható.

Június 9-én egy 18 éves székesfehérvári fiú, egy nappal később egy 28 éves csákvári férfi, július 22-én pedig Szekszárdon egy 22 éves százhalombattai lány vesztette életét a szer fogyasztását követően.

Ezek a korábbi halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyülettel hozhatók összefüggésbe. Ez a dizájnerdrog komponens Magyarországon eddig nem volt ismert, Hollandiában azonosították 2012-ben.

Zacher Gábor toxikológus a szerrel kapcsolatban az Indexnek a következőket mondta: „Ezek a szerek felemelik a test hőmérsékletét 42 fok fölé, ami a máj működési zavarát, véralvadás-zavart, majd spontán vérzést idéz elő. Ehhez nem kell sérülés, ilyenkor a fogyasztó beléből, szeméből, nyálkahártyájából folyhat a vér, s végül elvérezhet az illető, miközben az orvosok tehetetlenek”.