Ezt sikerült kiizzadni: külön indul Bajnai és Mesterházy

2013.08.29. 14:47 Módosítva: 2013.08.29. 18:12

Eldőlt: külön indul majd 2014-ben az MSZP és az Együtt 2014, de az egyéni jelölteket azért „koordináltan állítják”. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon csütörtök kora délután megbeszélést folytatott, ezt követően sajtótájékoztatón jelentették be, hogy végre sikerült megállapodniuk, és létrejött a „kormányváltó szövetség″. Bajnai Gordon úgy fogalmazott, „a mai nappal kicseleztük Orbán Viktort″.

Erre jutottak ennyi tárgyalás után

A lényeg:

  • nincs közös lista
  • nincs miniszterelnök-jelölt
  • 75-31 arányban osztják fel az egyéni választókerületeket
  • az MSZP engedett Bajnaiéknak

Nem lesz közös lista. Az MSZP és az Együtt 2014-PM külön országos listát állít, melyeket várhatóan Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezetnek.

listavezetők a kampányban nem nevezik majd magukat miniszterelnök-jelöltnek. Ha az ellenzék győz, az adja majd a miniszterelnököt, akinek a listája több szavazatot kapott.

75 választókerületben az MSZP, 31 kerületben az Együtt állít majd egyéni jelöltet, és a kampányban használnak majd közös arculati elemeket.

Mesterházy Attila arról is beszélt, az MSZP hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, amelynek politikusai helyet kaphatnak a szocialisták listáján, vagy akár elindulhatnak az MSZP-nek jutó egyéni körzetek némelyikében. Többi demokratikus párt alatt Fodor Gábor liberális formációját, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalícióját és Schmuck Andor MSZDP-jét kell érteni.

Bajnaiéknak 10 százalékot kellene elérniük

Ez azt jelenti, hogy a választás „a nyertes mindent visz” rendszerben működő, egyéni részén lesz együttműködés, de a töredékszavazatokat is megengedő listás szavazáson már nem. Baloldali szavazatok tehát a külön indulás miatt akkor veszhetnek el, ha az egyik pártlista nem éri el az öt százalékot. Pontosabban, ha Bajnaiék nem érik el a 10 százalékot, ugyanis az Együtt 2014-PM korábbi nyilatkozataik szerint pártlistaként méretteti meg magát, tehát rájuk magasabb küszöb vonatkozik. Bajnai azt mondta, biztos benne, hogy a magasabb küszöböt is meg tudják ugrani.

MSZP-s forrásból az Index korábban úgy értesült, a szocialisták viszont nem hisznek abban, hogy ezt az eredményt Bajnaiék el tudják érni.

Nem kizárt az sem, hogy a pártszövetség így majd a közvélemény-kutatásokat látva mégis egy pártként áll a rajtvonalhoz.

Hogyan akarnak közösen kormányozni, ha közös listára sem képesek?

A koordinált jelöltállítással gyakorlatilag az MSZP tett engedményt az összefogás érdekében az Együtt 2014-nek. Bajnaiék az utóbbi időszakban már egyértelműen a külön listás, koordinált jelöltállításos megoldást preferálták, míg az MSZP megpróbálkozott azzal, hogy elfogadtassa velük a Mesterházy Attila vezette közös listát. A PM-es Karácsony Gergely februárban a Heteknek arról beszélt, nem örülnének annak, ha egyszer csak az MSZP ölében találnák magukat, ezért „el szeretnék kerülni, hogy az osztozkodás vége egy MSZP–Együtt–PM közös lista legyen". Ezt most sikerült is elkerülni.

A koordinált jelöltállításról, amiben végül sikerült megegyezni, korábban Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a következőket írta egy tanulmányában:

„A koordinált jelöltállítás mesterkélt technikája″

A koordinált jelöltállítás politikai értelemben segít az önálló karakter megőrzésében, de véleményünk szerint valójában a politikai együttműködés révén keletkező dilemmát nem oldja fel, a lényegi kérdésre választ nem ad. Ha egy koordinált indulásban együttműködő felek mindegyike öt százalék felett szerez listán, közülük a legnagyobb vezetne vagy pedig csak kevéssel lemaradva volna második a pártok versenyében, akkor is meg kell állapodniuk az egyéni jelöltek indításának összehangolásáról. Az pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy ebben könnyebb-e megállapodni vagy az átfogó, közös jelöltállításban. Hogyan akarhatnak közösen kormányozni bizonyos politikai szereplők, ha ilyen szintű eredményes egyeztetésre sem képesek? Az önálló politikai arcél megőrzéséről pedig még annyit, hogy a koordinált jelöltállítás mesterkélt technikája a politikai táborválasztás dilemmáját nem vágja át, mint gordiuszi csomót. A politikai dilemmákat politikai értékeléssel és politikai döntéssel kell kezelni.

(Szigetvári Viktor–Vető Balázs: Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani, 2012. augusztus, 18-19.)

A kérdés továbbra is áll: hogyan akarhatnak közösen kormányozni bizonyos politikai szereplők, ha ilyen szintű eredményes egyeztetésre sem képesek?

Elmennek ezek a jó kurva anyjukba

Múlt pénteken váratlan ajánlatot tett Bajnai Gordon Mesterházy Attilának. Az Együtt-PM vezetője azt ajánlotta, válasszák külön a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését, és arról, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója, többhetes országos előválasztási kampány és televíziós vita után, két közvélemény-kutató felmérései alapján döntsenek.

Az ajánlatot Mesterházy Attila visszautasította, és előállt egy sajáttal: tartsanak valódi, hús-vér emberekkel megrendezett előválasztást. Mesterházy arról beszélt, Bajnaiék vagy elfogadják az MSZP ellenajánlatát, vagy nem lesz szövetség: az MSZP Gyurcsánnyal, Fodor Gáborral és Schmuck Andorral épít majd saját baloldali szövetséget.

Az MSZP-ben nem Bajnaiék közvélemény-kutatásos ötletén rágtak be, hanem azon, hogy azt szerintük ultimátumszerűen vezették elő, vagyis hogy a média és a közvélemény nyomásának segítségével akarták azt rajtuk keresztülverni. Az Együtt 2014 javaslata ugyanis előbb jelent meg az interneten, mint hogy arról Mesterházy értesült volna a tárgyalóasztalnál. Pontosabban: az MSZP elnöke a megbeszélés közben olvasta el a közben az atv.hu-ra kikerült információt, és állt fel a tárgyalóasztaltól. „A legvisszafogottabb reakció is az volt, hogy elmennek ezek a jó kurva anyjukba. Ilyet még az SZDSZ se csinált velünk!” – festette le egy vezető szocialista politikus a pénteki eseményeket követő pártbeli hangulatot.

Hétfőn Bajnai Gordon megismételte korábbi javaslatukat, és arról beszélt, mindössze egy óra tárgyalással elérhető a megegyezés. Szerdán a szocialisták elnökségi ülést tartottak, melynek végeztével Mesterházy Attila bejelentette, félreteszik az előválasztásról szóló javaslatokat, és újra tárgyalni hívják Bajnait. Erre ma került sor, és úgy tűnik, sikerült végre kiizzadniuk valamit.