Orbán kudarccal riogatta a fideszeseket

2013.09.05. 08:22
Bár a felmérések szerint jól áll a Fidesz, ha nem húznak bele, úgy járhatnak, mint 2002-ben, amikor elveszítették a választásokat. Erről beszélt helyzetértékelésében Orbán Viktor a kormánypártok visegrádi frakcióülésén. Orbán öt fideszes választókerületi elnököt megfosztott a posztjától, mert elégedetlen volt a munkájukkal.

Hiába vezeti a Fidesz a közvélemény-kutatásokat, a közelgő választások előtt nem lehet hátradőlni, mindenkinek keményen kell dolgoznia – az Index információi szerint erről beszélt a visegrádi frakcióülésen Orbán Viktor. A kormányfő a 2002-es választásokat hozta fel példaként, amelyet az akkor ugyancsak kormányzó Fidesz elveszített, annak ellenére, hogy a pártot tekintették a választás esélyesének.

Szerdától Visegrádon a Fidesz-KDNP háromnapos, zárt ajtók mögötti tanácskozást tart, amellyel a hétfőn kezdődő parlamenti szezonra készül fel. Kormánypárti képviselők arra számítanak, hogy a kihelyezett frakcióülés központi témája a jövő évi választásokra való felkészülés lesz. A képviselők leginkább Orbán Viktor szerdai esti helyzetértékelését várták, többek között arra számítottak, hogy a miniszterelnök felvázolja a hátralévő időszak fontosabb teendőit, valamint értékeli a Fidesz, illetve az ellenzéki pártok helyzetét.

Az Origo beszámolója szerint Orbán a kemény munkára való ösztökélés mellett részletesen felsorolta, hogy a kormány milyen intézkedéseket valósított meg az elmúlt három és fél évben. Ezek között szerepelt az IMF-hitel visszafizetése és a világszervezet „elkergetése”, az oktatás és az egészségügy konszolidálása, a devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés is.  A miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy hiába áll ezek alapján jól a kormány, a biztató helyzet senkit nem mentesít az alól, hogy a saját körzetében is megvívja a szükséges csatákat.

Orbán kitért az ellenzék helyzetére is, az Origo szerint az Együtt 2014-t és az MSZP-t azonban nem említette, csak annyi mondott, hogy nekik köszönhetően kényelmes a Fidesz helyzete. Ezzel arra utalt, hogy a normál forgatókönyv szerint választás előtt fél évvel az ellenzék a kormányt szokta ostorozni, de a baloldali szervezetek a kormány bírálata helyett  egymással vannak elfoglalva.

A Hvg.hu pedig arról írt, hogy Orbán beszédében öt fideszes választókerületi elnököt fosztott meg a posztjától, és így a leendő képviselőjelölti lehetőségtől, mert elégedetlen volt a munkájukkal. A lap szerint a kormányfő név szerint nem nevezett meg senkit, így azt nem lehet tudni, hogy konkrétan kiket mozdított el a posztjáról.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke erre reagálva az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a párt választókerületi elnöki posztjain nem lehet elfogadni a rossz teljesítményt. A politikus a menesztésekről azt mondta: "ez egy kölcsönös folyamat", utalva arra, lehet, hogy az érintetteknek más terveik vannak. A kormánypárt értékeli a teljesítményeket, és ha úgy látják, valaki gyenge teljesítményt nyújt, "akkor ott érdemesebb váltani" – tette hozzá.

A kihelyezett frakcióülés csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólásával folytatódik, aki a devizahiteseket segítő újabb csomagról, illetve a rezsicsökkentésről fog beszélni. A frakcióülésen történtekről délután Rogán Antal frakcióvezető tart sajtótájékoztatót.