Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Reggelre úgyis megdöglesz

2013.09.05. 19:33 Módosítva: 2013-09-05 20:18:27

Tényleges életfogytiglant kért az idős embereket megtámadó ároktői banda öt tagjára az ügyész csütörtökön több órás perbeszédében, amelyben részletesen taglalta, milyen gátlástalan és embertelen módon bántak az elkövetők áldozataikkal: ütötték-verték őket, neház bútorokat dobtak rájuk, megkötözték majd magukra hagyták a magatehetlen nyugdíjasokat.

A 2008 ősze és 2009 tavasza között Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken elkövetett támadások jól begyakorolt séma szerint zajlottak. Az elkövetők tippeket kaptak arra, hol élnek olyan 70-80 éves vagy még idősebb, feltehetően némi készpénzt vagy értékeket otthonukban őrző emberek, akiket könnyen ki lehet rabolni.

A helyszínt az esti, éjszakai órákban autóval közelítették meg, kibontották a kerítést, berúgták a bejárati ajtót, és az álmukból felriadó idős embereket rögtön ütlegelni kezdték bottal, ököllel, pofozták és rugdosták őket, közben ordítva fenyegetődzve követelték, hogy adják elő értékeiket. Volt, akinek az ujját csavargatták, hogy mondja el, hol a pénze.

Az erős testfelépítésű maszkos támadók megkötözték áldozataikat, betömték a szájukat, volt, akinek eközben kitört a foga. Ezután nehéz bútorokat, ágyat, szekrényt dobtak a törékeny emberekre, vezetékes telefonjukat tönkretették, a mobilokat magukkal vitték, hogy minél később derüljön ki cselekményük. A megtámadottak órákon át feküdtek megkötözve, fuldokolva, esetenként bordatöréssel a súlyos tárgyak alatt, volt, akit csak több mint fél nap után szabadítottak ki. Az ügyész felidézte, volt, ahol a támadók távozóban azt mondták áldozatuknak: "mire reggel lesz, úgyis megdöglesz". Két idős ember vesztette életét, a vádhatóság szerint további három sértettnél megállapítható az emberölés kísérlete.

A hat vádlott közül ötnél nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés a vád, rájuk kért tényleges életfogytiglant az ügyész. Ezenfelül a cselekményekkel az ügyészség szerint megvalósult még tucatnyi súlyos, bűnszövetségben elkövetett rablás, testi sértés, személyes szabadság megsértése, magánlaksértés és rongálás. A sértettek a cselekmények után többnyire már nem tudtak és nem is mertek önállóan élni, volt, aki külföldön élő fiához menekült.

A vádlottak az egyes helyszíneken általában néhány százezer, esetleg egymillió forint körüli készpénzt és értékeket, ékszereket, műszaki cikkeket zsákmányoltak. A vádbeszédből kiderült, hogy több tanú szerint a vádlottak családja ároktői viszonylatban jómódú volt, sőt luxuskörülmények között élt, miközben a vádlottaknak rendszeres munkából származó jövedelmük nem volt.
Az eljárás során a vádlottak többsége tagadta bűnösségét. Azt állították, nem is ismerik az elkövetések helyszíneit, vagy csak lomtalanításnál jártak arrafelé, amikor használható tárgyakat kerestek az utcára kirakott szemét között. Az egyik vádlott azonban főként társaira, kisebb részben magára terhelő vallomást tett.

Az ügyész a terhelő bizonyítékok közé sorolta a vádlottak egyes támadások helyszínén azonosított DNS-maradványait, cipő- és tenyérlenyomatokat, mobiltelefonok cellainformációit és azokat a rablott ékszereket, amelyek a vádlottaknál tartott házkutatásokon kerültek elő.

A vádbeszédből az is kiderült, hogy az elkövetők egy névtelen bejelentés alapján buktak le, az utolsó támadásnál gyakorlatilag tetten érték őket a rendőrök. A vádbeszéd előtt a csütörtöki tárgyaláson az elsőrendű vádlott azzal állt elő, hogy őt a házi őrizetben az ügy korábbi nyomozójának megbízásából egy ismeretlen megkereste és el akarta csalni valahová, hogy megölje. A vádlott a szerinte ezt bizonyító hangfelvételt átadta a bíróságnak és az ügyészségnek. A tárgyaláson elhangzott, hogy az ügyben korábban eljáró egyik magas rangú rendőrtiszt ellen nyomozás folyik.

Az ároktői banda ügyében a következő, keddi tárgyaláson következhetnek a védőbeszédek, az elsőfokú ítéletet pedig várhatóan novemberben hirdeti ki a Fővárosi Törvényszék.