Rászakadt egy pince egy kisbárapáti férfira

2013.09.10. 11:08

Meghalt egy kisbárapáti férfi, amikor egy pince bontásánál rászakadt annak mennyezete. Hiába érkezett mentőhelikopter, a férfi életét nem tudták megmenteni. A ház 65 éves holland tulajdonosa ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat, írja a kapos.hu.

A holland férfi kisbárapáti házához tartozó, földbe épített pincéje még 2010. májusában részben beszakadt. A férfi ekkor elhatározta, hogy a pincét, mivel az balesetveszélyes, elbontatja. A munkálatok elvégzéséről 2012. augusztusában állapodott meg a balesetben elhunyt férfival és testvérével. A bontáshoz szükséges védőeszközöket, és munkaeszközöket a holland férfi biztosította.

Augusztus 31-én a sértett a bontás közben túlságosan hosszú, szabálytalan kétoldali vágásvonalat alakított ki, ezért a pince boltozata rászakadt a férfira és maga alá temette. Azonnal életét vesztette. Az ügyészség közleménye szerint a ház tulajdonosa, mint a munkák szervezője és irányítója amellett, hogy nem tartott munkavédelmi oktatást, nem szervezte meg a biztonságos munkavégzést sem, nem gondoskodott a pince leszakítandó tetejének áthidalásához szükséges pallókról, melyekből munkaszintet kellett volna kialakítani, de más biztonságos megoldást sem talált ki ehelyett.

Ezért a megbízó közvetlen veszélynek tette ki a bontást végző munkásokat, és emiatt következhetett be a tragédia is. A járási ügyészség a ház holland tulajdonosával szemben ezért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport