Újabb trafik ment neki a Fogyasztóvédelemnek

2013.09.11. 15:05 Módosítva: 2013.09.11. 15:06

Bezárták a Hollán Ernő utcai trafikot, mert fiatalkorúnak adtak el cigarettát. A trafikos azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és bepereli a hatóságot. Megítélése szerint az esetért a Fogyasztóvédelem ellenőreit terheli a felelősség, mivel ők vették rá a fiatalkorút, hogy cigit vásároljon. Ezzel pedig megszegték a „dohányzásról szóló törvényt.”

A helyzet valóban nem egyértelmű, ezért korábban egy cikkünkben meg is vizsgáltuk a kérdést. Nyomozásunk alapján nem lesz könnyű dolga a dühös, és 30 napra felfüggesztett trafikosnak.

Nem jogellenes fiatalkorúval tesztelni

A Legfelső Bíróság egy 2009-es állásfoglalásában kimondta ugyanis, hogy „a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényi tilalom betartásának hatósági ellenőrzéséhez elengedhetetlen a próbavásárlás, amelynek lebonyolításához szükséges fiatalkorú személy bevonása.”

Dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai Kabinetjének vezetője szerint azért is szükséges a fiatalkorú bevonása, mert nem működik az a megoldás, hogy a fogyasztóvédő ellenőr lesben áll a boltban vagy a bolt előtt. Nincs jogosultsága ugyanis igazoltatni a vásárlókat, így a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmát kizárólag azzal a módszerrel tesztelhetik, ha 18 év alattit kérnek fel a vásárlásra. Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy a fiatalkorú cigit kér, az eladó átadja, de a fizetés előtt közbelép a hivatal felnőtt korú ellenőre, felfedi a kilétét, és felveszi a jegyzőkönyvet.

A fiatalkorúak egyébként nem követnek el semmilyen szabálysértést, ha bemennek egy nemzeti dohányboltba, így nem is büntethetőek. Technikailag tehát a 18 év alatti próbavásárlók sem követnek el szabálysértést azzal, hogy bemennek egy trafikba, és cigit kérnek. Az már más kérdés, hogy a dohányboltos jogszabálysértést követ el, ha beenged és kiszolgál egy fiatalkorút. Joga van felszólítani a 18 év alatti személyt, hogy hagyja el az üzletet, joga van rendőrt is hívni, ha a fiatalkorú ragaszkodik ahhoz, hogy a trafikban tartózkodjon, de ha ki is jön a rendőr, a fiatalkorút nem büntetheti meg.

(Olvasónknak köszönjük a művészi ihletettségű felvételt.)