Háromezer forintot kapnak a zuglói nyugdíjasok

2013.09.12. 15:15
Zugló önkormányzata csütörtökön megszavazta Papcsák Ferenc polgármester előterjesztését, minden kerületi nyugdíjas 3000 forintot kap karácsonyra. Miközben eldőlt a 76 millió forintos ajándék sorsa, az is kiderült, hogy a kerületnek nincs kerete az önkormányzati dolgozók fizetésére, ezért 900 milliónyi kötvényt pénzzé tettek.

Lesz pénzes ajándék a XIV. kerületi nyugdíjasoknak, a 18. évüket betöltőknek és az újszülötteknek is.

A zuglói képviselőtestület egyhangúlag támogatta Papcsák Ferenc polgármester ötletét, hogy a 2014-es országgyűlési választás előtt néhány hónappal támogassák az idős kispénzű szavazópolgárokat.

Az előterjesztés szerint azok a 62 év feletti nyugdíjasok juthatnak majd Papcsák ajándékához, akiknek a nyugdíja nem haladja meg az öregségi minimumnyugdíj 700 százalékát, azaz 199 500 forintot. Nyilván Zuglóban is csak nagyon kevesen részesülnek 200 ezer feletti havi nyugdíjban, így több mint 25 ezer idősnek jár majd a kerületi kiegészítő. Az összeget Erzsébet-utalvány formájában küldik ki decemberben.

További adakozást jelent, hogy a polgármester javaslata alapján a 18. életévét betöltő 841 zuglói polgár, aki új választóként jelenik majd meg az urnáknál, fejenként 2000 forintos ajándékcsomagot kap. Ajándékban részesülnek majd az újszülöttek is, így a csomag összességében mintegy 100 milliós plusz terhet ró majd a kerület kasszájára.

A nagyvonalú ajándékozás közben nemrég kiderült, hogy likviditási gondok miatt pénzzé kellett tenni a kerület kötvényeit, amelyek elvileg a nagyobb beruházások anyagi hátterét hivatottak biztosítani. A mostani ülésre beadott jelentés szerint „2013. június 26-án 900 millió forint átvezetéséről kellett gondoskodni a likviditási helyzet kezelésére”. Várnai László ellenzéki képviselő szerint ez azt jelentette, hogy az önkormányzatnak éppen fizetésekre sem volt pénze, tekintve, hogy a kerület bevételei messze elmaradnak a költségvetésben meghatározott számoktól.