Itt a teljes konyári felvétel

2013.09.16. 17:00
Közzétette honlapján a rendőrség a konyári általános iskola előtt leparkolt, a bukaresti román-magyar válogatott focimeccsre tartó szurkolói buszról készült felvételt. A buszon utazó szurkolókat azzal vádolták jogvédő szervezetek, hogy fenyegetően léptek fel az iskola cigány származású diákjaival szemben, a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

A biztonsági kamera videójából korábban a hvg.hu tette közzé az első nyolc percet, a mostani felvétel ötven perc hosszú és a busz érkezésétől a távozásáig mutatja a járművet – de szinte csak azt, a szurkolók az első öt percet kivéve nem látszanak a videón.

Konyár: a térfigyelő felvételei

Korábban vita alakult ki a rendőrség és jogvédő szervezetek közt, mert a civil szervezetek szerint a rendőrség állításával szemben nem voltak békések a szurkolók, hanem fenyegetően léptek fel az iskola diákjaival szemben. A hat szervezet által aláírt levél szerint a szurkolók olyanokat kiabáltak, mint „büdös cigányok, nemsokára visszajövünk”, illetve például a „nyak elvágására utaló mozdulatot” is tettek, valamint vizeltek is az utcán.

A szervezetek szemtanúk beszámolói alapján fogalmazták meg levelüket és azt kérik, hogy a rendőrség indítson nyomozást az ügyben, illetve vizsgálják meg, hogy a helyszínre érkező rendőrök megfelelően jártak-e el, mert szerintük az iskola cigány tanulói ellen követtek el gyűlölet-bűncselekményt a szurkolók. A jogvédő szervezetek szerint a szurkolók tudatosan mehettek balhézni Konyárra, mert a település nem esik útba Bukarest felé.

A jogvédő szervezetek korábban kérték a rendőrségtől, hogy hozza nyilvánosságra a térfigyelő kamera felvételét, mert így egyértelműen eldönthető, hogy mi történt. A most közzétett felvétel viszont olyan rossz minőségű, hogy azon szinte semmit sem lehet látni (a hvg.hu által korábban kiadott rövid felvétel sokkal részletgazdagabb).

A rendőrség tételesen igyekszik cáfolni a jogvédők állításait, mert szerintük nem történt jogsértés és a rendőrség is megfelelően járt el. A felvételen látható, hogy a busz érkezése után tovább játszanak a gyerekek, és csak a szünet végén mennek vissza az iskolába. A rendőrség szerint a diákok a következő szünetben is az udvaron voltak, újabb nagyobb diákcsoport viszont nem látszik a felvételen.

A rendőrség szerint az autós és gyalogos forgalmat a szurkolók nem akadályozták, ráadásul nem is vizeltek a környéken. A felvételen vizelést, támadást, mutogatást valóban nem lehet látni, de az első öt percet kivéve a szurkolót sem.