Itt tanulnak a gazdag tinédzserek

2013.09.23. 08:20
Itthon az alapítványi vagy magánkézben lévő gimnáziumok tandíja jelenleg az évi 60 ezer forinttól egészen az 5,4 millió forintos költségig terjed. Míg a pár százezer forintos összegekig leginkább csak az alacsony osztálylétszámokban érezhető a minőségbeli különbség, egymillió fölött már mintha nem is Magyarországon tanulna a tinédzser. Hogy nyilvános-e a tandíj összege, az szintén e sáv mentén dől el.

Habár listánk a legtöbb magyarországi, alapítványi kézben lévő gimnáziumot tartalmazza, korántsem teljes. Kizárólag azokat a nappali munkarendű gimnáziumokat vettük számba, amelyeknél van tandíj vagy elvárt szülői anyagi hozzájárulás, illetve amelyek nem kizárólag sajátos nevelési igényű fiatalokkal foglalkoznak. Listánkból hiányoznak a különböző egyházak kezében lévő intézmények is, ezek ugyanis többnyire ingyenesek.

Montessori, Waldorf, Rogers

Az oktatás legtrendibbjei a Montessori-, a Waldorf- és a Rogers-módszer alapján működő iskolák, amelyek módszerei bár újszerűnek és divatosnak tűnnek, valójában régi, kevésbé elterjedt módszerekkel nevelik a gyerekeket.

Mivel ezeket az iskolákat alapítványok működtetik, hivatalosan nem kérhetnek tandíjat, a szülői hozzájárulás viszont mindenhol elvárt. Persze vannak helyek, ahol a tehetősebb szülők termelik ki a kevésbé tehetősek révén kimaradó bevételt, de nem ritka az az eset sem, ahol nyíltan tandíjként emlegetik a havonta bekért összegeket. Ritka viszont az az iskolai honlap, ahol ez egyértelműen fel van tüntetve.

29. Carl Rogers nyomán

A Rogers-pedagógiát megalkotó Carl Rogers amerikai pszichológus úgy tartotta, hogy a gyermek személyisége akkor képes leginkább kibontakozni, és úgy érheti el képességei maximumát, ha empátia, őszinteség és bizalom veszi körül, módszere tehát a gyermek elfogadásán alapul. Az ezeken az elveken működő Carl Rogers Akadémián  , amely idén levált a Rogers Iskolától, havonta 120 ezer forint a tandíj, tehát évente 1,2 millió forint. Ezért az itt tanulók a 7-10. évfolyamon saját, a középiskolás követelményektől akár független programjuk szerint dolgoznak. A 11-12. évfolyamon pedig, amikor a diákok már látják a céljaikat, a mentorok és szaktanárok gyorsan és hatékonyan készítik fel őket.

Egy vidéki, tatai Rogers-iskolában, a Színesben viszont jóval alacsonyabb az összeg. Az elvárt éves támogatás a szülőktől összesen 200 ezer forint gyerekenként, de ebből lehet kedvezményt kérni. Az iskola állítása szerint minden tanulójának segít céljai elérésében, „akkor is, ha az teljesen különbözik az eredeti céloktól, és akkor is, ha mi mást találnánk kedvezőbbnek". A Színesben idén csak nyolc új tanuló kezdett, habár a négy évfolyam összlétszáma sem több hatvan főnél.

28. Waldorfok

15 ezer forintért járhat a gyerek Waldorfba is, de csak Szegedre. Szombathelyen az elvárt hozzájárulás összege már havi 19,5 ezer forint, Kispesten 23, Gödöllőn 33 ezer forint, Pilisszentlászlón, a Kékvölgy Iskolában pedig 36 ezer forint. Az egyes családok szociális, anyagi helyzetétől vagy esetleg tanulmányi eredményektől függően azonban ezek az összegek sokkal alacsonyabbak vagy magasabbak is lehetnek.

A Waldorf-módszer lényege, hogy érzelmi biztonságot és szellemi szabadságot biztosítson a gyereknek, és ne korlátozza annak személyiségét. Magyarországon több mint 25 ilyen intézmény működik, ebből 11-ben van gimnázium is, de ezek közül itt csak néhányat emeltünk ki.

27. Montessori

Iskolából jóval kevesebb van, gimnáziumból például csak a XX. kerületben. A hozzájárulás néven emlegetett tandíj összege itt sem derül ki a honlapról, és ezzel kapcsolatos megkeresésünkre sem reagált az intézmény. Azt viszont tudni lehet, hogy a tandíjak ezeken a helyeken is havi 26–46 ezer forint között mozognak.

Az első olasz orvosnő, Maria Montessori által kifejlesztett módszer a gyermek személyiségének tiszteletén alapul. Célja, hogy a gyerekek megtanuljanak segítséget kérni és elfogadni, tehát a felnőttek engedjék, hogy a gyerek maga tapasztalhassa meg a világ dolgait. Montessori elmélete szerint a nevelés lényege, hogy a fiatalokat megtanítsa dönteni.

Ahol a tandíj nem opcionális

Hasonló áron találni már olyan középiskolákat is, ahol nem árulnak zsákbamacskát, és a tandíjak ügyét valamivel konkrétabban kezelik. Itt viszont a tanulók nem kapnak hozzá különösebb elméleti körítést sem – az alternatív nevelési módszereket általában meghagyják a szülőknek.

26. Teleki László Gimnázium, Telgisz

A gyömrői iskola feladata speciális, a legtöbb helyi diáknak ugyanis ez az egyetlen opció. Az itt tanulók fele helybéli, a többiek is a környékről járnak be. Akad azért néhány monori, nagykátai és rákoskeresztúri diák is, habár ezeken a helyeken folyik középfokú képzés. A tanulók között egyre többen vannak, akik érettségi után diplomát is akarnak majd szerezni. A tandíj mindössze havi hatezer forint.

25. Humán Intézet Gimnázium, Humagi

A szolnoki iskola tandíja havi tízezer forint, 4,6-os tanulmányi átlag fölött pedig ingyenes. Itt működik Kitűnő Tanulók Osztálya is, igény esetén ének tagozat, és egyébként is kiemelt szerep jut a néptáncnak, népi énekeknek, citerázásnak és a festészetnek. A tanulók az angol, német, olasz, spanyol mellett akár japánul, latinul, oroszul is tanulhatnak, és az iskola állítja, itt akár három év alatt is érettségit lehet szerezni.

24. Talentum Gimnázium

Nem sokkal több, információink szerint havi körülbelül 17 ezer forint a tandíj a tatai Talentumban. Viszont itt „a szolgáltatási árakba beépített az iskola egy kis szolidaritási ársávot, amely lehetővé teszi, hogy osztályonként néhány tanulót akkor is ott tartson, ha a szülők nem tudják a tandíjat fizetni”. Általános, média, és rajz tagozat közül választhatnak a jelentkezők, habár a beiskolázás jelenleg szünetel. Az iskola filozófiája szerint nem mindenki jó mindenben, de mindenki jó legalább egy valamiben. Az viszont elvárás, hogy a tanulók nyitottak legyenek a művészi élményekre.

23. Katedra Gimnázium

Kecskeméten is havi húszezer forint körül alakul a magánoktatás gimnáziumban, de ez az összeg itt sem publikus. Az iskola a nyelvoktatásra, a gyakorlati képzésre koncentrál, és különlegessége, hogy Magyarországon csakis itt lehet érettségit tenni csillagászat tantárgyból, de itt például ábrázoló geometriából is lehet emelt szinten vizsgázni a negyedik év végén. A kiemelten jó tanulmányi eredményt és a közösségi munkát havi rendszeres ösztöndíjjal jutalmazzák.

Alulról közelít a fél kiló felé

A magángimnáziumoknak az a kategóriája sem szeret tiszta lapokkal játszani, amelyben akár évi több százezer forintot is elkérnek a szülőktől. Legalábbis ezen iskolák között sem sok olyat találtunk, amelyik a honlapján egyértelműen közölte volna, hogy van tandíj, és főleg azt nem reklámozták, hogy mennyi is az. Ezek a gimnáziumok is inkább a személyes megkereséseket várják, és többségük személyre szabja az árakat. A tanévenként négyszázezret kérők kategóriájában erős a verseny.

22. Altisz Alapítványi Gimnázium, AAG

Összesen 87 élsportoló diák, köztük 25 gólya kezdte meg a tanévet idén az Altisznál. Szüleik ezért fejenként 300 ezer forintot fizettek ki a X. kerületi iskolának, habár a jó tanulók esetében ez az összeg kevesebb is lehet. Az iskola profilja alapján a speciális oktatási igényű, az edzések miatt elfoglalt sportoló fiatalokat próbálja összefogni, s igyekszik alkalmazkodni hozzájuk, hogy ne kelljen választaniuk a sport és az iskola között. Tehát az órarendek rugalmasak, a gyerekeket elengedik az előre egyeztetett edzőtáborokba, az osztálylétszámok alacsonyak. A felvételhez a központi írásbelin és egy szóbeli elbeszélgetésen kell részt venniük.

21. Közgazdasági Politechnikum

A IX. kerületi gimnázium tandíja most évi közel 400 ezer forint, de különböző címeken ezt csökkenteni lehet. Egy szerencsés szóbeli felvételi és a tandíj kifizetése után a tanulók itt alternatív, személyközpontú, demokratikus oktatási elvek alapján tanulhatnak az alaptárgyak mellett olyan tantárgyakat, mint a gazdasági ismeretek, a beszédművelés, az életvitel vagy a diákvállalkozási program – derül ki az iskola honlapjáról.

20. Miskolci Magister Gimnázium

A vidéki négyszázezres sort egy miskolci, ötéves suli kezdi. A Magisternek nincsen semmi különös tulajdonsága, van benne angol, német, média és sport specializációjú osztály, mint nagyjából minden gimiben. Ez az iskola viszont foglalkozik sajátos nevelési igényű, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő fiatalokkal is. A leírás szerint az oktatás nagymértékben koncentrál az egyénre, bevonják a szülőket, akár számukra is kínálnak pedagógiai-pszichológiai tanácsadást, a média szakot pedig terepgyakorlatokkal népszerűsítik.

19. Lánczos Kornél Gimnázium

Nem tudjuk milyen a jó iskola, de az LKG pont olyan, amilyen iskolát mi szeretünk – olvasható az egyszerű filozófia a székesfehérvári iskola oldalán. Az iskola látszólag a fiatalos és laza profilt erőlteti, amit valószínűleg az egyik tanár által írt, a diákok által vegyes stílusban előadott bemutatkozó dalban futtatnak a csúcsra . (Sajnos ez nagyjából olyan, mintha tele hassal feküdnénk le aludni, és egy Geszti Péter koncertről rémálmodnánk.) Mindezzel szemben egyenruhájuk inkább egy patinás brit elitgimnázium uniformisaira emlékeztet.

Információink szerint az éves tandíj itt körülbelül évi 430 ezer forint. „Az LKG-ba csak a milliomosok gyerekei járnak? Igen. Ma már minden család, akinek autója van, milliomosnak tekinthető. Tehát ebből a szempontból igaz. Ugyanakkor mégsem, mert a térítési díj messze nem éri el egy a piacon kapható legolcsóbb, új autó árát vagy annak fenntartását” – csapják le a labdát a GY.I.K.-ban.

18. Comenius Gimnázium

De valószínűleg jól mehet a bolt Székesfehérvár első alapítványi iskolájában, mert példáját később egy másik magániskola is követte. Ugyanezért az árért ugyanebben a városban, a kertvárosban angol nyelvű oktatást is kaphatunk. A kis létszámú osztályokban a gyerekek itt csoportokra bontva dolgoznak. A 9. évfolyam végéig középfokú, érettségiig felsőfokú nyelvvizsgát kell tenniük, kötelezően.

Felülről közelítve

17. Kürt Alapítványi Gimnázium

K, mint karakteres, A, mint angol–magyar két tanítási nyelvű, és G, mint garancia a továbbtanulásra – írják a honlapon. A Kürt a nyelvoktatásban elért eredményei alapján minden évben az ország tíz legjobb középiskolája közé kerül. Az alapítólevél szerint céljuk „megszünteti az  intézmények által közvetített tudás életidegenségét, és a középiskolai tárgyakban megtalálható azonosságok mentén visszaállítani az emberi tudás komplexitását”. A bejutáshoz az írásbeli és a szóbeli felvételin is át kell esni. Évfolyamonként két osztály fut, ezek legfeljebb 26 fősek.

Igaz, a tandíjat itt sem tandíjnak hívják, hanem alapítványi hozzájárulásnak, de attól az még akár több mint évi félmillió forint is lehet: évi 165 ezer és 600 ezer forint között mozog, a legtöbben a köztes 457 ezer forintos összeget fizetik.

16. Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola

Iskolánk nem vallási alapon áll – a hit mindenki legbensőbb magánügye –, ám a zsidó kultúra, hagyomány, történelem erős szálakkal kötődik a vallási szokásokhoz, az ünnepekhez vagy akár a zsinagógai élethez – olvasható a Lauder honlapján. Több költséges iskolához hasonlóan ez is a XII. kerületben kapott helyet. Nem hivatalos információink szerint a tandíj évi félmillió forint körül alakul, de rászorultsági alapon ez kevesebb is lehet. A pénz viszont nem elég, a felvétel során a család zsidósághoz való viszonyulása is szerepet játszik.

15. Budenz József Alapítványi Gimnázium

A II. kerületi kompetenciaalapú oktatás és az innovatív pedagógiai módszerek költsége évi 600 ezer forint, amely nem tartalmazza az étkezést, a tankönyveket, sem a kirándulásokat. Ennyiért viszont a felvételnél csak a korábbi tanulmányi eredmények számítanak. Az iskola szerint pedagógusaik partnerként kezelik diákjaikat, kiemelt fontosságú a nyelvoktatás, de tartanak például önismereti foglalkozásokat is.

14. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, AKG

A III. kerületi iskola honlapja szerint lemondott az intézményi szabályozó eszközökről, így az ellenőrzésekről, és helyére az információ szabadságát, a tanulók szabad döntését, a személyességet, az érdeklődést, az érdekeltséget helyezte. „Szakmai programunk szerint a működés középpontjában az egyes gyerek áll, ezért a személyes kapcsolatokat leginkább erősítő, folyamatos együttműködést igénylő szervezeti és tevékenységformákat alakítottunk ki.”

Az Index információi szerint az itt tanulók nagyon eltérő összegeket fizetnek. Itt tanulók elmondása szerint havi 25 és 125 ezer forint között alakulhat az elvárt hozzájárulás, a család anyagi helyzetétől függően. A honlapon havi 74500 forint szerepel, megkeresésünkre az AKG nem reagált.

13. Európai Alapítvány Középfokú Intézet, EAKI

A Westendhez közeli iskolát is hiába kerestük emailben és telefonon, csak annyit tudtunk meg: legfeljebb az alapítvány elnöke árulhatja el a tandíj összegét, ő viszont külföldön van. Az itt tanulóktól viszont megtudtuk: a családok – anyagi helyzetüktől függően átlagosan havi hatvanezret hagynak az intézménynél.

Az EAKI honlapja alapján nem egy különleges iskola, az ott feltüntetett módszereket, mint például hogy a  tanárok feladata „a tanulási folyamat szervezése” vagy „megértetni a diákokkal, hogy ők is felelősek a saját tanulásuk eredményességéért”, a csoportfoglalkozások és a blokkosítás akár egy állami iskolára is rá lehetne húzni. Egy korábban ott tanuló azonban azt mondta, imádott oda járni, főleg a tanárok miatt. Persze az sem lehetett rossz, hogy a tanítás itt csak kilenckor kezdődik. A bejutáshoz az iskola saját felvételijén kell jól teljesíteni.

12. Pázmány Péter Gimnázium

Ennek a gimnáziumnak nincs köze a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez, sőt, ránézésre az oktatáshoz sem: külsőre ez egy szép nagy családi ház a III. kerületben. Mivel az iskola honlapjáról itt sem derült ki, hogy mennyi a tandíj, és a szerkesztőségünkben, illetve ismeretségi körünkben sem akadt olyan, aki itt, a 5-15 fős osztályok valamelyikében, sok illem- és táncóra után tette volna le az érettségit, többszöri megkeresésre sikerült kiderítenünk: havi 80 ezer forint volt, amíg zajlott az oktatás. Ez az iskola azonban most egy évig zárva tart, a korábbi évfolyamokat is elküldték, mivel az oktatási reform miatt nem tudtak elindulni. A fenntartó elmondása szerint „az ország talán legkiválóbb magániskolája” kényszerült most bezárásra, ahonnan „a diákok száz százaléka bejutott valamilyen egyetemre”. Mint mondta, ennek titka az volt, hogy a diákok képességei határozták meg, hogy hány fős osztályok működtek, és nem a pénz. A Pázmány Gimnázium jövőre indulna újra.

11. BME Gimnázium

A BME Gimi igazi vízválasztó a listán, az első iskola amit azonnal a szívébe zárna a tandíjak után kutató újságíró, ha egyértelműen fogalmaznának. De nem teszik.

„Az iskola speciális szolgáltatásai alapítványi hozzájárulással vehetők igénybe, 920 000 Ft/előkészítő év és 990 000 Ft/tanév a felsőbb évfolyamokon.” Az iskola feltünteti a speciális szolgáltatásokat is, úgy mint a tankönyvek, konzultáció, szakkörök, egyszeri nyelvvizsga-lehetőség vagy például a háromnapos gólyatábor a 9. osztályosoknak. Miután az iskola emailünkre nem válaszolt, telefonon megtudtuk: a speciális különszolgáltatások, és így az összeg befizetése sem opcionális.

A BME XI. kerületi gimijében a tanítás magyar rendszerű, az érettségi is magyar, de az órák angolul zajlanak, sokszor külföldi tanárokkal. Ezért ahhoz, hogy ide valakit felvegyenek, jól kell teljesítenie a küszöböt jelentő nyelvi teszten. Az osztálylétszámok alacsonyak, az itt tanuló gyerekek között pedig a magyarok mellett van például amerikai, ausztrál, afrikai, kínai és vietnami is.

10. Pasaréti Gimnázium

A politikusok és gyerekeik kedvelt iskolája a II. kerületi kéttannyelvű gimi, ahol a diákok a matekot, fizikát, földrajzot, világirodalmat és az USA történelmét, kultúráját angolul tanulják. A Fővárosi Önkormányzat engedélyével, az ELTE szakmai felügyeletével átdolgozott helyi tanterve alapján, annak gyakorlóiskolájaként működik. A Da Vinci-rajzokkal, címerrel és latin mottóval operáló gimi, amely egyébként az egyszerű gimi.hu URL-t is birtokolja, mindent elárul, csak a tandíjat nem.

Kiderül: plusz költségekért zongorázni és táncolni is megtanítanak itt délutánonként, és az iskolában a diákoknak félévente kritériumvizsgákon kell bizonyítaniuk a kötelező érettségitárgyakból. A hangsúly az idegen nyelveken és az erkölcsi nevelésen van, az ismeretek praktikus részét pedig az informatikai képzés, vagyis a Windows, a Microsoft Office és a webszerkesztés teszik ki.

Megkeresésünkre a Pasaréti sem reagált, majd később egyértelműen közölték: „nem véletlenül” nincs fent honlapjukon az összeg, és nem is szeretnék, ha az bárhonnan kiderülne. Így a lista tizedik helyével korábban csak tippelünk, egy olvasónktól azonban utólag azt az információt kaptuk, hogy itt évi 600-700 ezer forint körül alakul a tandíj.

Ennyi pénzért tölcsérrel töltsék a fejbe

A magániskolák magyarországi csúcskategóriája egyértelműen a külföldi szülők gyerekeit célozza meg, az átutazókat, vagy azokat a diplomatagyerekeket, akikre nemzetközi karrier, de legalábbis külföldi egyetem vár. A szépreményű tinédzserek a brutális összegekért idegen nyelven, a magyar valóságtól szinte hermetikusan elzárva játszhatnak roxfortosat. Egyébként ezek voltak azok az intézmények, amelyeknél nem kellett vért izzadni, hogy megtaláljuk a tandíjak pontos összegét: elég volt a megfelelő kulcsszót begépelni a honlap keresőjébe ahhoz, hogy mindent tudjunk. Ráadásul itt nem vacakolnak havi tandíjakkal, gyakori befizetésekkel: nem félnek kiírni és egyszerre elkérni a teljes éves összegeket.

A kategórián belül a topiskolákban tanuló gyerekekkel valószínűleg nem könnyű megismerkedni átlagos budapestiként. Ők akár úgy is eltölthetik itt fiatalkorukat, hogy 3 évestől felnőtt korukig ki sem néznek a nagyvilágba, iskolabusz viszi őket a célig és vissza, óvodától az érettségiig, a tanórák után a magániskolában töltik el a szabadidejüket, a szüneteket pedig szintén az intézmények külföldi útjain tudják le.

9. Budapesti Osztrák Iskola

Évi 430 ezer forintért járathaja kamasz gyerekét a XII. kerületi Osztrák Iskola modern épületébe, illetve a pénz nem elég, a gyereknek a felvételi vizsgán is jól kell teljesítenie. Az oktatás itt az osztrák tanterv alapján halad, matematikából, biológiából, fizikából és kémiából lehet specializálódni. A tanárok többsége német anyanyelvű, de a diákok esetében ez nem előfeltétel. Aki a jelentkezők közül nem beszéli megfelelő szinten a nyelvet, azt az előkészítő, intenzív nyelvi osztályba küldik. Az oktatás németül folyik, kivéve a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem tárgyakat. Az itt megírt érettségiket Magyarországon és Ausztriában is elfogadják.

8. Budapesti Német Iskola, Thomas Mann Gimnázium

Az éves  tandíj ebben a szintén XII. kerületi iskolában idén 3750 eurós, vagyis több mint 1,1 millió forint. A beiratkozási díj pluszban 1500 euró, ami kevesebb is lehet, ha több gyermekünk is ebbe az iskolába jár. Összesen 420-an járnak ide, akiket korábbi bizonyítványaik alapján vettek fel. A végzősök német, vagy magyar és német érettségit is tehetnek, illetve az iskola egyébként is a magyar és a német kultúra metszéspontjában határozza meg saját helyét – bármit is jelentsen ez. Az oktatás német nyelven folyik, Baden-Württemberg tartomány tantervét követi, és cél, hogy a szakmai felügyeletet Németországból lássák el.

A tanulóknak itt is van balett, zene és sakkszakkör, hoki, színház, sőt, legó is. Az iskolának saját üdülője van a Velencei-tónál.

7. SEK Budapest International School

A Hűvösvölgyi úti iskola például már tipikusan az az intézmény, ahol ránézésre szinte a külvilággal való érintkezés nélkül felnőhet a gyerek. Napi két étkezés, iskolabusz, délutáni programok, fesztiválok, családi napok és versenyek is vannak a költséges kínálatban.

Évi másfél millió a tandíj, de ezen felül sok minden másra is felszámolnak még plusz költségeket, így a tanszerekre, a skót kockás/sötétkék egyenruhára, kirándulásokra. Ezért az összegért a gyerekek itt egy nemzetközi oktatási rendszer alapján tanulnak, magyar és külföldi tanári kartól, a tartalomalapú oktatás elvei szerint.

Jelenleg több mint 200, a világ 15 nemzetét képviselő 3–18 éves diák tanul itt. A felvételi egy rövid ismerkedő beszélgetés a pszichológussal, tudáspróba magyarból, matekból és angolból utóbbiból csak annak, aki korábban tanulta. Ők itt angol nyelven ismerkedhetnek bizonyos tárgyakkal, a többieknek előbb a nyelvet kell megtanulniuk. Lehet magyar és nemzetközi, IB érettségit is tenni. Az iskola a spanyol nyelvet is kiemelten tanítja.

6. Gustave Eiffel Budapesti Francia Iskola és Gimnázium

A francia tantervet követő gimnáziumban a tandíj jelenleg több mint évi 1,65 millió forint, az első beiratkozás több mint 138 ezer forint, az éves tanulószoba díja több mint 47 ezer forint, és az érettségiért is külön fizetni kell. Az iskola együttműködik a Francia Intézettel, és évente szervez külföldi utakat különböző országokba, a különböző nyelveket tanuló diákjainak, tehát az itt tanulók nem kizárólag Franciaországban tudnának maguknak sajtos omlettet kérni.

5. Greater Grace Nemzetközi Gimnázium

A XII. kerületi keresztény iskolában a 9-10. osztályosok oktatása több mint 3,4 millió forint évente, a 11-12. osztály díja 3,5 millió forint per év. Az oktatás alapértékei itt az erkölcs, a fegyelem és a tisztelet, a honlap szerint szeretetteljes légkörben, alacsony osztálylétszámok mellett. A tudást itt egységesített amerikai tesztekkel mérik, az oktatás angol nyelvű.

Az érettségizők, akik hagyományos amerikai talárban veszik át az oklevelüket, akár amerikai egyetemeket is megcélozhatnak innen. A Greater Grace az Advanced Placement programot is futtatja, vagyis egyes tárgyakat már a gimiben is egyetemi szinten tanulhatnak a tinédzserek, amiért később krediteket kaphatnak a világ több országának egyetemein.

4. Budapesti Nemzetközi Keresztyén Iskola, ICSB

3,55 millió forintért is lehet érettségit szerezni keresztény iskolában, Diósdon. Ide a korábbi tanulmányi eredmények, egy angol nyelvi teszt, és a 150 dolláros jelentkezési díj kifizetése után lehet bekerülni. Ez az iskola elsősorban észak-amerikai egyetemekre szeretné bejuttatni tanulóit, miközben elkötelezett a keresztény oktatás mellett. A bibliaórák, a heti látogatás a kápolnában és az egyes tantárgyakhoz való vallási szemléletű hozzáállás itt alap. De a spirituális eseményeken túl a diákok azért olyan világi szakkörökön is részt vehetnek, mint az atlétika vagy a dráma, zene és a képzőművészeti kör.

Az iskola videója alapján itt már az is az USA-ban érezheti magát, akit még fel sem vettek a Yale-re. Az épület belső kialakítása pontosan megegyezik a középkategóriás tinifilmekben és sorozatokban is látható amerikai iskolák külsejével: a falak színe, fém szekrények a folyósokon, egyéni csapok és kísérletező kellékek a kémiateremben, tölgyfaborítás a tanáriban. Úgy tűnik, hogy aki ide jár, az tulajdonképpen nem is Magyarországon él.

3. Britannica International School

Még egy baromi drága, angol nyelvű iskola a XII. kerületből. A 10-11. osztály ára itt több mint 3,65 millió forint, a 11-12. osztályé több mint 3,74 millió. Ez az összeg az angol nyelvű oktatás költségén túl magában foglalja a tanszerek és az étkezések árát is. A Britannicában a brit nemzeti alaptanterv szerint oktatnak, de figyelembe veszik a nemzetközi igényeket is. Összességében olyan egyetemekre készítik itt fel a hallgatókat, mint az oxfordi vagy a cambridge-i, de mivel a diákok a Cambridge-i Nemzetközi Vizsgarendszer (CIE) diplomáját is megszerezik itt, a világ számos pontján próbálkozhatnak a felvételivel.

A tanulók szabadidejükben a hagyományos gimis programok mellett itt olyan szakkörökre járhatnak, mint az úszás az iskola fedett uszodájában, a jóga, a tenisz a két teniszpálya valamelyikén, továbbá főzőtanfolyamon is részt vehetnek. Az iskolai öltözetnek itt az egyenruhán túl is szigorú szabályai vannak, a piercing nem megengedett, a tetoválás pedig sohasem lehet látható. Az iskola egyedi tervezésű épületegyüttese néhány éve díjat nyert.

2. British International School

A III. kerületbe, az egyszerű állami iskolák közelébe is települt már royal luxusgimi, ahol a 10-11.-esek évi 4,66 millió, a 11-12.-esek évi 4,93 millió forintért tanulhatnak. Az egyévi menzaköltség itt 220 ezer forint. A bejutáshoz egy tesztet kell kitölteni, és a személyes beszélgetést, látogatást is támogatja a vezetőség, mielőtt valaki beiratkozna. Az oktatási módszer a leírás szerint itt többek között az interkulturális megértésen, az aktív tanuláson, és a kreatív problémamegoldáson alapul. Az itt végző hallgatók IB diplomát, vagyis nemzetközi érettségit szereznek.

Az iskola honlapja szerint a diákoknak itt Apple Macekkel felszerelt stúdiókban tanulhatnak zenélni, 17 ezer könyv közül válogathatnak a könyvtárban, jól felszerelt laboratóriumokban kísérletezhetnek, az organikus vadkertben tanulhatnak biológiát, és amikor jó az idő, a kerti pavilonokba járhatnak tanórákra. Délutánonként lehet focizni a műfüves pályán, vívni, falat mászni, táncot és drámát tanulni a táncstúdióban, majd előadni a koreográfiát az előadóterem színpadán. Egyenruha itt is van, a napi programok legalább délután fél 4-ig tartanak, és hogy a diákok egész nap jól érezzék magukat, arról a tutori rendszer is gondoskodik.

1. Amerikai Nemzetközi Iskola Budapest, AISB

Magyarország legdrágább oktatása Nagykovácsiban van, egy 13 hektáros park közepén, úszómedencével, sportpályákkal, színházteremmel.

Az iskolát az USA nagykövetsége alapította negyven évvel ezelőtt a követségen dolgozók gyermekeinek, késõbb befogadó iskola lett más nagykövetségek részére is. Tanrendje semmilyen formában nem igazodik a magyar oktatási rendszerhez, nem is ez a célja, ez egy külföldi oktatási-nevelési intézmény. A Magyarországon tartózkodó külföldiek gyermekei alkotják a 820 fõs diákság 82%-át.

Velük szemben is elvárás a jó angol nyelvtudás, az oktatás elsődleges nyelve ugyanis természetesen az angol. A nem angol anyanyelvű hallgatóknak belső nyelvvizsgát kell tenniük.  A gimnazisták ezen kívül itt kreditekért tanulják az egyes tárgyakat, ahogy a felsőoktatásban szokás. A szokásos tantárgyakon kívül viszont a CAS (Creative Action Service) programban is teljesíteniük kell, hogy az egyes évek végére teljes portfóliójuk legyen szabadidős tevékenységeikről. Ehhez többek között olyan lehetőségek közül választhatnak, mint a sport, a beszéd- és vitakurzus, drámaszakkör, árvaházakat támogató munkák, ételosztás, házépítés a Habitat for Humanity szervezet keretein belül, szegények lakhatási gondjaival való foglalkozás, vagy a globalizáció problémáin való agyalás. Az itt végző hallgatók is szerezhetnek IB diplomát, ha ezt választják.

A 9-10. osztályosoktól mindezért évi 20 ezer, a 11-12. osztályosoktól pedig évi 20,5 ezer dollárt kérnek el, vagyis több mint 4,6 millió forintot. A szülők ezen felül a beiratkozás évében hétszáz dollár regisztrációs díjat és évi 2750 dollár épülethasználati díjat is fizetnek, tehát egy érettségizőért legalább 5,4 millió forintot ki kell csengetniük a szülőknek. Az itt végzők száz százaléka továbbtanul.