Merkel ötletét másolná a Fidesz

2013.09.23. 13:30
A német kormánypárt úgy nyerte meg a parlamenti választásokat, hogy csak a saját témáit szajkózta, a Fidesznek ugyanígy a rezsicsökkentésről kell beszélnie állandóan – hangzott el a Fidesz hétfői frakcióülésén. Szóba került a vasárnapi bajai időközi választás is, a Fidesz szerint ennek a fő tanulsága, hogy kemény lesz a tavaszi kampány.

A németországi parlamenti választásokat, illetve a bajai időközi önkormányzati választást értékelte hétfő délelőtti frakcióülésén a Fidesz-KDNP – értesült az Index. A képviselőcsoport ekkor rendszerint az Országgyűlés délutáni ülésére készül fel, de attól eltérő témák is szóba kerülhetnek.

Merkel is a saját témáit erőltette

Információink szerint Rogán Antal frakcióvető arról beszélt, hogy a német kormánypárt, a CDU győzelme tanulságul szolgálhat a Fidesz számára. Azt emelte ki, hogy a CDU a kampány során végig négy témáról beszélt, ezekhez pedig akkor is tartották magukat, amikor az ellenzék megpróbált más kérdéseket szóba hozni.

Rogán szerint a következő hónapokban ezt kell csinálnia a Fidesznek is: többek között a rezsicsökkentésről kell beszélnie függetlenül attól, hogy milyen témákat próbál bedobni az ellenzék – mondták a zárt frakcióülés résztvevői. (Ez nem jelentene jelentős fordulatot a kormánypárt kommunikációjában, ugyanis kitalálása óta a rezsicsökkentés a Fidesz legfontosabb témája.)

Rogán pozitív példaként említette, hogy a CDU úgy tudott hatalmon maradni, hogy jobb eredményt ért el, mint a négy évvel ezelőtt választáson. Ezt annak ellenére sikerült elérniük, hogy az elmúlt években vesztettek el tartományi választásokat – mondta forrásaink szerint Rogán. A frakcióvezető a párhuzamok között említette, hogy a német jobboldalt Angela Merkel személyében erős vezető irányította, a német baloldal pedig megosztott volt. Előbbivel nyilván Orbán Viktor kormányfőre utalt, utóbbival pedig arra, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 és az MSZP nem tudott a választási listaállításról megállapodni egymással.

Orbán Viktor kormányfő a német kancellárnak küldött vasárnap esti videoüzenetében szintén arról beszélt, hogy biztatást és bátorítást jelent a magyaroknak a CDU választási győzelme. „Bátorítást azért, mert azt mutatja, hogy bátor politikával még a súlyos válság közepette is ki lehet érdemelni a választók bizalmát. Biztatást pedig azért, mert lesz mód arra, hogy az elkövetkező években közösen keressenek orvosságot közös hazánk, Európa súlyos bajaira” – fogalmazott Orbán. A kormányfő a felvételen tegeződve beszélt a német kereszténydemokratákhoz.

Vasárnap az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokrata CDU/CSU a szavazatok 41 százalékával fölényes győzelmet aratott. A német kormánypárt a 630 fős Bundestagban így 311 helyet szerzett meg. A kormánypártok végül öt mandátummal maradtak el az abszolút többségtől. (A német választási eredményekről szóló cikkünket itt találja.)

„Mindenki kösse fel a gatyáját"

A frakcióülésen Rogán szóba hozta a bajai választást is. Úgy tudjuk, a politikus arra kérte a kormánypárti frakció tagjait, hogy kifelé, többek között az újságírók felé ne bocsátkozzanak elemzésekbe, ne beszéljenek a részletekről. Nyilatkozataikban szorítkozzanak arra, hogy Bajnai Gordonnak, Mesterházy Attilának, illetve Gyurcsány Ferencnek kell magyaráznia a bizonyítványát a választási kudarc miatt – kérte információink szerint Rogán a képviselőtársaitól.

Úgy tudjuk, hogy a politikus arra is figyelmeztette a kormánypárti képviselőket, hogy a bajai tapasztalatok alapján a tavaszi kampány is várhatóan kemény lesz, ezért „mindenki kösse fel a gatyáját”.

A bajai időközi önkormányzati választást a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyerte. Kovács 467 szavazatot kapott, Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) pedig 406-ot. A bajai választás a parlamenti választások közelsége miatt presztízskérdés lett, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is Bajára látogatott. A településen a kampány is durva volt, ami vasárnap feljelentéssel folytatódott: a baloldal jelöltjének egyik aktivistája azt állítja, két ismeretlen megfenyegette őt. Hétfőn az Együtt 2014 az egyik szavazókörzet kirívó, az eredményt a Fidesz javára eldöntő adatai miatt megóvta a választást.