Szilárda
0 °C
6 °C

Visszás a fénykép nélküli bírságolást

2013.09.23. 14:53 Módosítva: 2013-09-23 17:33:58

Szabó Máté ombudsman szerint jogbiztonság és az érintettek tisztességes eljáráshoz való joga szempontjából több visszás elemet tartalmaz az a szabálymódosítás, ami nyomán egyes közlekedési szabályszegések esetén fényképes bizonyíték nélkül is bírságot szabhat ki a rendőrség.

Az ombudsman sajtóhírekből értesült arról, hogy a rendőrségnek három közlekedési szabályszegés - a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, valamint a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegése - esetén fényképes bizonyíték nélkül is lehetősége van a gépjármű üzembentartójának megbüntetésére. A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha az ellenőrzés során nem lehet azonosítani a szabályszegőt, a szabályszegést pedig felvételen sem rögzítették, akkor bírságot automatikusan a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni.

Magyarázatot kért

Szabó Máté ombudsman a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás. E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. "A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, ami keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül" - olvasható az ombudsmani közleményben.

Az ombudsman szerint "mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa". Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.

"A jogállamiság elve és tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját" - fogalmaztak a biztos hivatalának közleményében, kiemelve: az ombudsman a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartó számára egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft