Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Pintér szerint az egész világon el fog terjedni a közmunka

2013.09.25. 06:51

Pintér Sándor szerint a közfoglalkoztatás rövid időn belül egész Európában megjelenik, sőt a kontinensen kívül is, az emberek ugyanis egyre nehezebben fogadják el, hogy életerős, egészséges emberek ne dolgozzanak, kizárólag segélyekből éljenek generációkon keresztül.

A belügyminiszter a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a kormányoknak kezelniük kell ezt a helyzetet, ennek a legkézenfekvőbb módja, hogy pénzügyi lehetőségeiktől függően munkalehetőséget teremtenek a munkanélkülieknek.

Arra a kérdésre, hogy ha a vízügy több tízezer közfoglalkoztatottnak tudna munkát adni, miért nem rendes foglalkoztatásban és tisztességes bérért végeztetik el a munkát, azt válaszolta, hogy a közfoglalkoztatás nem az elvégzett munkáról szól, hanem az emberről, akinek a munkaereje nem kell a piaci szférának.

A börtönök azért zsúfoltak a belügyminiszter szerint, mert a hatóságok jól, a korábbiakhoz képest hatékonyabban dolgoznak, és mert néhány jogszabály-módosítás korábban nem létező büntetési tételeket vezetett be. 

A romagyilkosságokkal kapcsolatban elmondta, felmerült a gyanú, hogy a besenyszögi fegyverrablásnak volt egy negyedik elkövetője, ennek tisztázása érdekében nyomozást indított a rendőrség.  Nyílt és titkos eljárásokban igyekeznek minden kérdésre választ találni, és ahol fegyelmi vagy büntetőjogi felelősség vetődik fel, megteszik a szükséges lépéseket – válaszolta annak felemlítésére, hogy némely titkosszolgálat hanyagul végezte munkáját, hazudott a rendőrségnek, az ügyészségnek, a parlamenti bizottságnak.