Ottó
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Hét bérautó kell az új testnevelési stratégia írásához

2013.09.27. 08:06
Új testnevelési stratégiáját gyárt az Orbán Viktor miniszterelnökségi sporttanácsadója által vezetett Magyar Diáksport Szövetség a Testnevelési Egyetem teljes évi költségvetésének közel kétszereséért. A szervezet az NFÜ pályázatán nyert el 2,2 milliárd forintot. A stratégiaírás keretében eddig több mint 100 millió forintot költöttek el többek között 35 új irodai telefonra, szerverekre és hét darab személyautó tartós bérbevételére.

Májusban jelentette be Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), hogy elindította a „T.E.S.I. – Mindenki testnevelése" elnevezésű kiemelt projektet, amelynek része egy új iskolai testnevelési stratégia megírása. A szervezet azt ígérte, hogy olyan stratégiát készítenek, amely dinamikus lesz, és a hazai oktatáspolitika döntéseit szem előtt tartva „valós helyzetfeltáráson" alapul majd.

Az akkori közleményből kimaradt, hogy az MDSZ projektjét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2,2 milliárd forintos pályázatából finanszírozzák. A uniós tenderen kifejezetten az új stratégia és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása tárgyában lehetett pályázni. A pénzt egyetlen pályázóként teljes egészében a Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó elnökletével működő szövetség nyerte el.

Balogh Gábor egykori öttusázó, Orbán Viktor egyik sportügyi tanácsadója. A 37 éves sportoló a kormányváltás óta dolgozik a Miniszterelnökségen, ahol havi bruttó 747 880 forintot kap munkájáért. Az Index korábban megírta, hogy Baloghot a tavaly júniusban megújított szerződése szerint éppen „a sporttal kapcsolatos koncepciók, programok” szakértői tanácsadójaként alkalmazzák, azaz a Miniszterelnökségen lényegében beletartozik alapmunkakörébe a szövetségben végzett stratégiaírás is.

Az MDSZ internetes oldalán közzétett szerződésekből kiderült, hogy a nyáron már nagy erőkkel nekiálltak felszerelni a Sportok Házában lévő irodájukat. A 2,2 milliárdból az első hónapokban több mint 100 milliót kötöttek le vagy költöttek el technikai eszközök beszerzésére.

Megvásároltak például 35 irodai digitális telefonkészüléket 3,1 millió forint értékben. Az irodatechnikai beszerzésben 3 titkárnői telefonkészülék is szerepelt. Emellett mintegy 55 millió forintot költöttek szerverekre, laptopokra, asztali számítógépekre és fénymásolókra.

Külön bérleti szerződést kötött a szervezet havi másfél millióért autóbérlésre. A testnevelési stratégia megírásához hét KIA Ceed személyautóra is szüksége van a szervezetnek.

A munka még el sem kezdődött, de röviddel a TÁMOP-pályázat megnyerése után már megkötötték a 31 milliós grafikai tervezésre vonatkozó szerződést is, és egy hasonló nagyságrendű oktatásszervezési szerződést, amely többek között belső tréningek tartását írja elő a nyertes kft.-nek az oktatásszervezés témájában, szemléletformáló és ismeretterjesztő jelleggel.

Az MDSZ szakmai igazgatója, Molnár László az Index kérdésére azt mondta, nem egyszerű stratégiaírásról van szó, „hanem egy komplex, három nagy összetevőt tartalmazó program megvalósítására” nyerték az uniós támogatást. „Ennek megfelelően a projekt keretein belül sor kerül a „Testnevelés és sport” műveltségterületet érintően szakmódszertani fejlesztésekre, az országosan egységes fizikai állapot mérési-értékelési rendszer kialakítására, és a diáksport önkéntes mozgalom fejlesztésére a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében.” Ezenkívül a testnevelő tanárok akkreditált képzését is szervezik, és várhatóan 2013 végére el is készülnek a munkával.

„Célunk, hogy a gyerekeket bevezessük a sport, a mindennapos testmozgás világába, ezzel pedig hosszú távon változtassunk a rossz magyar egészségügyi mutatókon. Az iskolai testnevelés szakmódszertanának kialakítása során természetesen az általunk elkészített módszertani útmutatókat és segédanyagokat minden magyar iskola számára ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre” – mondta a szakmai igazgató, aki szerint az indokolja a 7 darab autó bérbevételét, hogy a stratégiai kidolgozásán összesen 60 szakember dolgozik, akik közül sokan a helyszíneken is dolgoznak. A hét autóból egy-egy a regionális központok munkáját segíti Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen, Miskolcon és Debrecenben, illetve egyet a budapesti központ használ.

Az iskolák irányítását átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyébként forráshiány miatt az új tanévben szinte teljesen leállította a testnevelésórán kívüli diáksportok finanszírozását.