MSZP: Kapkod a kormány a Mol-ügyben

MTI/Index
2013.10.04. 15:35 Módosítva: 2013.10.04. 17:44

Az MSZP elnöke szerint a kormány kapkodó, rossz választ adott a Mol–INA-ügyben, és a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik, amikor arra biztatja a Molt, hogy adja el részesedését a horvát olajtársaságban.

Mesterházy Attila pénteken azt mondta az MTI-nek: a magyar hatóságok a Mol–INA-ügyben lefolytattak egy vizsgálatot, azóta új körülmény nem vetődött fel, így az MSZP ezt egy lezárt jogi ügynek tekinti.

Az MSZP elnöke közölte, ugyanakkor a kabinet hibát követ el, amikor kormányhatározattal próbál belenyúlni egy tőzsdei cég stratégiájába. Hozzátette: az Orbán-kormány szembemegy a nemzeti érdekkel, amikor azt mondja, a Mol adja el részesedését a horvát olajcégben, ez ugyanis a magyar vállalat régiós vezető szerepét veszélyezteti.

Az MSZP álláspontja, hogy a Molnak meg kell tartania részesedését az INA-ban – jelentette ki Mesterházy Attila. Azt is hozzátette, a magyar kormánynak véleménykülönbség esetén a fenyegetőzés és a kétoldalú kapcsolatok veszélyeztetése helyett tárgyalnia kellene.

Horvát kérésre az Interpol kedden adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Hernádi Zsolt Mol-elnök ellen. A magyar kormány erre reagálva szerdán arra utasította az igazságügyért felelős minisztert, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

A magyar kormány a magyar állam képviseletében, mint a legnagyobb tulajdonos, felkérte a Mol menedzsmentjét, adott esetben készítse elő a Mol tulajdonában lévő INA-részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére.

Még szerdán megkerestük a parlamenti ellenzéki pártokat, az MSZP akkor azt közölte, hogy a témában nem kívánnak nyilatkozni.