Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Mi legyen az év hala?

2013.10.06. 19:05

A Magyar Haltani Társaság ötödszörre írta ki az év hala választást. Közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük, a garda, a sügér és a magyar bucó közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

Garda
Garda
Fotó: tankonyvtar.hu

A garda – amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben – azért került a jelöltlistára, mert a társaság – Herman Ottó-emlékév lévén – a Balaton "látott halával" szeretné felhívni a figyelmet nagy polihisztorunknak A magyar halászat könyve című, ma  is élvezettel olvasható munkájára.

Sügér
Sügér
Fotó: tankonyvtar.hu

A széles körben elterjedt és népszerű sügér, amelyre a halászati jogszabályok eddig kevés figyelmet fordítottak, a horgászok kezdeményezése nyomán került a kiválasztottak közé.

Magyar bucó
Magyar bucó
Fotó: tankonyvtar.hu

A természetvédők jelöltje, a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forintra értékelt magyar bucó az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvizünkbe is visszatért. Állománynagysága azonban még messze elmarad a megnyugtató szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel.

Melyik hal nyerjen?

 • 723
  2. Sügér
 • 670
  3. Magyar bucó
 • 395
  1. Garda
 • 137
  4. Magyar garda
 • 50
  5. Nem tudom

Hivatalosan szavazni a társaság honlapján lehet, ami a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2014. január 1-jén.

A korábbi években győztes nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal után most újabb őshonos fajok kapnak esélyt az Év Hala cím elnyerésére.

A verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, három éve még csupán két és fél ezer, tavaly már 6723 szavazat alapján dőlt el, hogy a 2013-as Év hala címet a menyhal viselhette. Tavaly az induláskor még az egyetemi kutatók által javasolt kurta baing állt az élen, néhány nappal később azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezőnyt.