Életfogytiglan nemi indíttatású gyilkosságért

2013.10.07. 14:36

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki hétfőn a Debreceni Törvényszék a 2012-es polgári brutális gyilkosság elsőrendű vádlottjára. Másodrendű vádlott testvére tíz év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem jogerős – közölte a törvényszék sajtószóvivője.

Tatár Tímea közlése szerint az elsőrendű vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben, társtettesként elkövetett, szemérem elleni erőszakban és kifosztásban találták bűnösnek. Öccse az ítélet szerint az emberölést, illetve a kifosztást bűnsegédként, a szemérem elleni erőszakot társtettesként követte el. A Debreceni Törvényszék döntése értelmében az elsőrendű vádlott a fegyházbüntetésből leghamarabb 30 év múlva szabadulhat feltételesen.

Az elsőrendű vádlott és barátja, a későbbi sértett tavaly februárban együtt italozott. A másodrendű, gyengeelméjű vádlott nem ivott, azért maradt a két férfi mellett, mert látta, hogy ők már ittasak, és nem akarta, hogy baj legyen. Az elsőrendű vádlott lakásában kötöttek ki. A sértett elmesélte, hogy hogy korábbi börtönbüntetése idején rabtársaival többször is fajtalankodott, majd kikezdett a vádlottal, és a másodrendű vádlott szeme láttára fajtalankodtak.

Utána egyre feszültebb lett a hangulat, miután felvetődött, hogy a sértett élettársa lefeküdt az elsőrendű vádlottal. Közben elfogyott a bor, és elkezdték körbejárni a szomszédokat, hogy pénzt szerezzenek. Az elsőrendű vádlott magával vitte a kályha mellett tartott kisfejszét is.
Egy lakatlan házhoz érve a sértett újra szóba hozta, hogy nincs otthon a családjának tűzifa, így kitalálták, hogy elviszik az ablakkeretet tüzelőnek. A házban folytatódott a korábbi vita.

A másodrendű vádlott arra érkezett a házba, hogy bátyja felszólítja a sértettet, vetkőzzön le, mert fajtalankodni akar vele. Miután a sértett ezúttal nem volt ebben partner, felszólította öccsét, hogy segítsen levetkőztetni a sértettet. Lemeztelenítették, de a férfi továbbra is ellenállt, arcon ütötte az elsőrendű vádlottat. Ő erre fejszével fejbe vágta a sértettet, majd a felismerhetetlenségig ütötte tovább. A vádlott otthon megmosakodott, véres ruházatát elégette a kályhában. A két testvért másnap szüleik otthonából állították elő.

Beismerték

Az eljárás alatt a két testvér hol visszavonta korábbi beismerő vallomását, hol hamis beismerő vallomást tett, végül azonban mindketten visszatértek eredeti beismerő vallomásukhoz.

A bíróság indoklásában hangsúlyozta, a gyilkosság egyértelműen nemi indíttatású, brutalitását pedig igazolja az, hogy a sértettet csak ujjlenyomatáról és tetoválásáról lehetett azonosítani. A bíróság megállapította azt is, hogy az elsőrendű vádlott emberi mivoltából kivetkőzve, a sértett emberi méltóságát mélyen megalázó módon követte el a bűncselekményt. Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport