Jolán
2 °C
4 °C

Slim cigi lesz, de mentolos nem

2013.10.08. 18:18

Elsöprő többséggel, 620 igen szavazattal, 43 ellenében, 14 tartózkodással elfogadta kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése a dohánytermékekről szóló új irányelvet, ami csak akkor lesz hatályos, ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is elfogadja.

Az új szabályozás célja, hogy a dohányzás kevésbé legyen vonzó, elsősorban a fiatalok számára.

65 százalék figyelmeztetés

A parlament által elfogadott irányelv szerint a dobozok 65 százalékát figyelmeztetéseknek kell borítaniuk, az EP emellett betiltja a kis kiszerelésben kapható dohánytermékeket és az ízesített cigarettákat, az elektromos cigarettákat viszont csak akkor kell gyógyszerként engedélyeztetni, ha gyógyhatást vagy könnyebb leszokást ígérnek.

"Kanadában 2011-ben vezették be a fényképes figyelmeztetéseket, a fiatal dohányosok száma azóta a felére csökkent" - érvelt a korlátozások szigorítása mellett a javaslat témafelelőse, jelentéstevője, a brit munkáspárti Linda McAvan.

Jelenleg az EU-ban a cigarettásdobozok felületét elöl 30, hátul pedig 40 százalékig figyelmeztetésnek kell fednie. Ezt növeli az új irányelv mindkét oldalon 65 százalékra, emellett azt is előírja, hogy a márkanévnek alul kell lennie.

Minimum 20 szál, a slim maradhat

Jelentős változást hozhat a kiszerelésben a rendelkezésnek az a pontja is, amely megtiltja a 20 szálnál kevesebbet tartalmazó csomagok forgalmazását. Az EP eredetileg a vékony, slim cigarettákat is be akarta tiltani, ám ez végül kikerült a végleges, elfogadott szövegből.

A füst nélküli, elektronikus cigaretták esetében az irányelv arról rendelkezik, hogy nem kell ugyan minden ilyen terméket gyógyszerként engedélyeztetni, az e nélkül forgalomba hozható e-cigaretták viszont nem tartalmazhatnak majd 30 milligrammnál több nikotint milliliterenként, csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni, 18 éven aluliak számára pedig ugyanúgy tilos lesz eladni, akárcsak a valódi dohánytermékeket, és a reklámozásukra is ugyanazok a szigorú szabályok, tilalmak vonatkoznak.

Eltüntetik a mentolos cigarettát

Az irányelv-tervezet a szavazást követően a tagállamok minisztereit tömörítő tanács elé kerül, elfogadásához ugyanis mindkét uniós intézmény beleegyezése kell. A tanács rábólinthat vagy kiegészítésekkel újra az EP elé utalhatja a tervezetet. Ha az EP és a tanács is elfogadja az irányelvet, akkor a tagállamoknak azt követően másfél évük lesz, hogy átültessék a rendelkezéseket belső jogrendjükbe. Az ízesítők, adalékanyagok területén 36 hónapjuk lesz, hogy rendelkezzenek a tilalomról, a mentolos cigarettákat pedig további öt éven belül kell eltüntetniük a polcokról.

A dohányzással összefüggésbe hozható, amúgy elkerülhető megbetegedések továbbra is 700 ezer ember halálát okozzák évente az Európai Unióban, bár 2002 és 2012 között 40 százalékról 28 százalékra csökkent a dohányosok aránya az EU-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?