2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Leszakadt az út? Lázár János megoldja!

2013.10.09. 07:51
Beszakadt az út, megcsúszott a partfal, elutasító a tankerületi vezető – az elmúlt hónapokban ilyen problémákkal keresték meg helyi politikusok a Miniszterelnökséget. Lázár János olyan gyakorlatot alakított ki, hogy a képviselők körzetük problémáival a Miniszerelnökséghez fordulhatnak. A kormányfő hivatala aztán számon kéri az egyes minisztériumokon, miért nem haladnak a képviselők által felvetett ügyekkel. A közelgő választások miatt még jobban felpöröghet a speciális ügyintézés.

A Miniszterelnökség egyre inkább panaszirodaként, VIP-ügyfélszolgálatként működik a kormánypárti képviselők számára – mondta az Indexnek egy fideszes politikus. Ezzel arra a gyakorlatra utalt, hogy a képviselők körzetük problémáival a Miniszterelnökséghez fordulhatnak, amely aztán számon kéri az egyes minisztériumokon, hogy miért nem halad elég gyorsan a képviselő által felvetett probléma megoldása.

A helyi gondok kormányzati kezelése a választások közeledtével valószínűleg még inkább felgyorsul. Több forrásunk is arról számolt be, hogy a Fidesz-KDNP szeptember eleji visegrádi frakcióülésén elhangzott: a Miniszterelnökségnek a következő hónapokban még aktívabban el kell számoltatnia a minisztériumokat azokban az ügyekben, amelyek a képviselőket foglalkoztatják. A politikusok választási esélyeit ugyanis növelheti, ha körzetükben a régóta húzódó ügyek végére pont kerül.

Lázárnak válaszolni kell

Orbán Viktor kormányfő hivatalának, a Miniszterelnökségnek a vezetését tavaly júniusban vette át Lázár János. Kinevezése után Lázár az MTI-nek adott interjúban azt mondta: a Miniszterelnökség a kormányzati munka politikai összehangolásáért felel. Lázár ekkor kitért arra is, hogy az irányítása alatt működő egyik szervezeti egység feladata lesz, hogy megszervezze a választókörzetek és a kormány közti koordinációt. „A kormányzatnak minden körzetet szolgálnia kell, hiszen minden választókörzet piros-fehér-zöld színű, nem pedig narancs vagy piros" – tette hozzá.

Egy kormánytisztviselő szerint Lázár ezt a gyakorlatot azért alakította ki, mert a kormánypárti képviselők az elmúlt években azzal szembesültek, hogy még az ő megkereséseikre is hónapos csúszásokkal válaszoltak a minisztériumok. Ebben nemcsak az akadozó állami bürokrácia játszott szerepet, hanem az is, hogy képviselők kéréseinek több esetben költségvetési vonzatai is voltak – mondta a tisztviselő. Lázár az ügymenetet úgy pörgette fel, hogy a képviselők nevében a Miniszterelnökség teszi fel a kérdéseket a tárcáknak, a minisztériumoknak pedig a Miniszterelnökségnek is kell megválaszolnia azokat. Orbán hivatalát pedig nyilván nem várakoztathatják meg.

Az erősek elintézik maguk

A Miniszterelnökség egyik munkatársa az Indexnek azt mondta: nem csupán a 386 parlamenti képviselő fordulhat hozzájuk, hanem kisebb települések, városok vezetői is. A forrás szerint főként kormánypárti politikusok keresik őket, de párthovatartozástól függetlenül fogadnak bárkit. A panaszos ügyekkel előálló kormánypárti képviselők arányát az is növeli, hogy a 2010-es önkormányzati választáson a legtöbb város élére fideszes polgármestert választottak.

Általában kisebb befolyású politikusok fordulnak a Miniszterelnökséghez, a helyi erős emberek ugyanis saját maguk is meg tudják oldani az ügyeiket. A kisebb vidéki városok ellenzéki vezetői is megfordultak már a Miniszterelnökségen, az ellenzéki politikusok általában azért élnek ezzel a lehetőséggel, mert a körzetük fideszes parlamenti képviselőjében nem bíznak – mondta a forrás.

m6 A
Fotó: Vida Tünde

A megkeresések nagy része levélben érkezik, átlagban heti harminc. Ezekben rendszerint olyan helyi ügyekben kérnek segítséget, mint például egy beszakadt út, egy megcsúszott partfal, egy csődközeli önkormányzati intézmény megsegítése. De – forrásunk szerint – olyan eset is előfordult, hogy valaki a tankerületi vezetőre panaszkodott, amiért nem volt elég segítőkész. A leveleket minden esetben meg kell válaszolni, az azonban már Lázár döntésétől függ, hogy a panaszosok közül kit fogadnak személyesen.

A kapcsolattartó

Lázárt ebben Héjj Dávid segíti, aki hivatalos titulusa szerint koordinációs stábvezetőként dolgozik. Úgy tudjuk, hogy a Miniszerelnökségen belül, Héjj Markó utcában található irodájába futnak be a megkeresések, és ott is fogadja a segítséget kérő politikusokat.

Ez nem jelent új típusú munkát a számára, korábban ugyanis kabinetfőnökként dolgozott Lázár mellett akkor, amikor a fideszes politikus frakcióvezető volt. Ebben a beosztásában szintén az volt a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a kormánypárti politikusokkal, illetve igényeiket, kéréseiket továbbítsa a frakcióvezetés felé. Héjjt korábban, illetve most is rendszeresen lehet látni a parlamenti folyosókon, ahogy képviselőkkel egyeztet.

Lázár stábjával tavaly szeptemberben foglalkozott a Hvg.hu, Héjjről többek között azt írták, hogy 2005-ben került ahhoz a Századvég-csoporthoz, amellyel tanácsadói szerződést kötött a jelenlegi kormány. A cégcsoporthoz tartozó Strategopolis Kft. bedolgozott Hódmezővásárhelynek, Héjj így került kapcsolatba Lázárral még 2006-ban. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere volt, mielőtt kinevezték volna a Miniszterelnökséget vezetőnek államtitkárnak.

Héjjt cikkünk megjelenése előtt megkerestük, a helyettes államtitkár nem kívánt nyilatkozni.

Az építkezés

Több kormánypárti forrásunk kritikákat is fogalmazott meg a Lázár által kialakított gyakorlatról. Egy ismertebb kormánypárti politikus például arról beszélt, hogy Lázár a panaszok kezelését karrierjének építésére használja, ezáltal folyamatosan kapcsolatban tud lenni a képviselőkkel, ráadásul tőle függ, hogy kinek a kérése teljesül.

A politikus szerint Lázárnak ezt a szerepfelfogását erősíti az is, hogy azokon a beszélgetéseken, amelyeken Orbán Viktor fogadja a tavaszi választáson induló fideszeseket, a pártelnökön és a jelöltön kívül csak Lázár van jelen. A politikus ezt azért nehezményezte, mert a négy évvel ezelőtti beszélgetéseken még Kubatov Gábor pártigazgató, illetve a Fidesz regionális pártigazgatói is ott ültek.

Egy kormányzati tisztviselő pedig azt rótta fel, hogy szerinte rossz gyakorlatot szül, ha a helyi ügyekkel egyből a kormányzati központhoz lehet fordulni. Szerinte az egyes miniszterek kabinetfőnökei pont azért vannak, hogy az ilyen ügyeket, képviselői megkereséseket kezeljék abban az esetben, ha a miniszter nem ér rá.

Miniszterelnökségi forrásunk ezekre reagálva azt mondta, hogy a kritikának nincs alapjuk. Szerinte Lázár a karrierje szempontjából nem sokat profitál abból, ha kistelepülések polgármestereivel találkozik. Hozzátetette: nem kellett volna ilyen rendszert kiépíteni, ha az emberek ahhoz szoktak volna hozzá, hogy a problémáikkal megéri az államhoz fordulni, a kérdéseikre biztosan választ kapnak. Korábban azonban nem ez volt a gyakorlat.