Bajnai és Mesterházy is kampányol Baján

2013.10.09. 18:15

A szombati bajai kampányhajrában Teket Melinda mellett Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök is részt vesz – olvasható az ATV honlapján.

Úgy tudják: Bajnai lehet, hogy péntekről szombatra Baján alszik, Mesterházy pedig az MSZP szombati választmányi ülése után utazik a városba. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke viszont a jelenlegi állás szerint nem vesz részt a szombati kampányban.

Baján a 32-es választókörzetben október 13-án azért ismétlik meg a választást, mert a Kecskeméti Törvényszék szabálytalannak minősítette a szavazók szervezett szállítását, amit a Fidesz valósított meg, és ez alapvetően befolyásolhatta a választás kimenetelét.

A kormánypárt színeiben indult Kovács Csaba 467 szavazatot szerzett, míg Teke Melinda 406-ot kapott. Az ellenzéki jelölt három körzetben nyert, egyben szoros eredménnyel alulmaradt, ám a 32-es körzetben látványosan veszített, ami el is döntötte a mandátum sorsát.

„Még jobban fogunk figyelni, de a sajtó is kiemelten kezeli a választást, így bízom abban, hogy a Fidesz azt nem teszi meg, mint az előző alkalommal, azt persze nem tudhatjuk, hogy nem próbálják-e megfélemlíteni a szavazókat, mert erről szóló hírek is érkeztek korábban” – mondta Karácsony Gergely.

A Fidesz bajai irodájában közölték, hogy csak a párt országos sajtóirodája válaszolhat a kérdésekre, onnan azonban Sáfrány Szilvia későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy miként készül a párt az új megmérettetésre.

Több, mint kampánycsendsértés

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja szerint a Fidesz tévesen értelmezi úgy a bíróság döntését, hogy csupán kampánycsendet sértett a szavazók szervezett szállításával és hogy olyan módszerről lenne szó, amely az új választói törvénnyel – amely már nem ismeri a kampánycsend fogalmát – a jövőben szabályosnak volna tekinthető.

„A bíróság ugyanis azt is kimondta, hogy a szervezett szállítás sértette a választás önkéntességének alapelvét, ami az új választói törvényben is benne van” – mondta Karácsony, aki közölte: a jövő héten az újonnan felállt Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulnak – a megszűnt Országos Választási Bizottság utódjához –, hogy a bírósági döntés értelmezésére adjon ki egyértelmű állásfoglalást. „Csak ezzel lehetne elkerülni, hogy a jövő évi választásokkal kapcsolatosan a bíróságnak kelljen tucatnyi esetben döntenie” – vélte a politikus. „Több tucatszor fordultak buszok a választókkal, nem arról van tehát szó, hogy valaki elvitte a rokonát vagy a szomszédját a saját autóján szavazni, az természetesen nem szabálytalan” – hangsúlyozta Karácsony.

Az ellenzéki képviselő szerint módosítani kellene a választójogi törvényen, elkerülve a több értelmezésre lehetőséget adó pongyola fogalmazást. „Erre a Fideszben nem látok esélyt, bár a határont túliakkal kapcsolatosan vertem az asztalt néhány változtatásért, amelyet nyilvánosan ugyan elutasított a kormánypárt, később azonban suttyomban saját módosításként mégis benyújtotta a parlamentnek” – jelentette ki.

Nem először ismételnek

Korántsem példátlan az önkormányzati választásokon, hogy választási szabálytalanságok miatt egy-egy körzetben meg kell ismételni a szavazást.

Erre leggyakrabban kampánycsendsértés, ajándékosztás vagy jogosulatlan szavazás miatt került sor, utóbbi leginkább lejárt személyi igazolvánnyal való szavazást jelent. A fenti szabálytalanságok is csak akkor indokolhatják a választás megismétlését, ha érdemben befolyásolták a szavazást.

A 2006-os önkormányzati választások során tizenegy településen kellet megismételni a választást a fenti okok miatt. Balmazújvárosban Tiba István Fideszes jelölt bálás ruhát osztott, cserébe választói támogatást kérve. A megismételt szavazáson azonban ismét Tiba nyert, megszerezve a polgármesteri széket.

Kétszer verte meg apját

Baranyaszentgyörgyön sem hozott változást a megismételt választás amelyre azért került sor, mert hárman érvénytelen személyivel szavaztak: másodszorra is Virág Anett Mária nyert, az első választáshoz hasonlóan két szavazattal többet szerezve édesapjánál, a település korábbi polgármesterénél.

Négy évvel később 15 helyen került sor a választások megismétlésére, ebből 11 helyen döntöttek a polgármesterről. Többnyire az első alkalomhoz hasonló végeredmény született, kivéve a Baranya megyei Vajszlót, ahol az addigi polgármester a második alkalommal mégis győzött, így újra a Fidesz-KDNP színeiben politizáló Denke Valéria lett a település első embere.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Keresztétén azonban a második nekifutás is érvénytelen lett: ezúttal is túl sokan, 88-an szavaztak a 33 ember lakta településen.