Az állam szárnyai alá kerül a Pető Intézet is

2013.10.10. 16:21 Módosítva: 2013.10.10. 16:35

A Pető Intézet az anyagi segítségnyújtáson túl közvetlen állami fenntartásba kerülne, így működtetését a kormány garantálná, jelentette be Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pető Egyesület által szervezett müncheni világkongresszuson.

Az elmúlt években súlyos anyagi helyzetbe került Pető Intézet megmentésére Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szeptember közepén egy munkacsoportot állított fel. A munkacsoport által kidogozott javaslat szerint az intézet köznevelési intézménye gyakorlóiskolaként működhetne tovább. Ez a konstrukció hosszú távon garantálná és stabilizálná az intézmény működését. A javaslat Balog Zoltán támogatásával hamarosan a kormány elé kerülhet.

A változtatás inkább szervezeti változtatást jelent majd, hiszen a Pető Intézet fenntartója jelenleg is egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő nonprofit kft.

A Pető Egyesület által szervezett 8., „Mozgás és Egyensúly” című világkongresszuson a résztvevők orvosi, oktatási és filozófiai szempontból keresik a választ arra, hogy milyen módon lehet integrálni, beilleszteni a fogyatékkal élőket a társadalomba.

A nyár végén az Index számolt be arról, hogy a világhírű Pető Intézet a tönk szélére került. A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézményben az elmúlt egy évben egymást váltották a gazdasági igazgatók, de egyikük sem tudott mit kezdeni az intézet és a főiskola drasztikusan szűkülő finanszírozásával. A brit kormányzati pénzből kistafírozott Nemzetközi Pető Közalapítványt megszüntették, helyette egy nagyobb állami befolyást biztosító kft. vette át az irányítást, ami azonban nem kapta meg a milliárdos értékű Villányi úti és Kútvölgyi úti ingatlanokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezután bejelentette: megújítják az intézet lejárt 105 milliós köznevelési szerződését, illetve továbbra is folyósítják a 317 millió forintos felsőoktatási normatívát. Szeptember közepén Balog Zoltán miniszter bejelentette, további 105 millió forinttal toldják meg a köznevelési támogatást.