Kocsis Máté: Csányi beírta magát a magyar futball történetébe a 8-1-es vereséggel

2013.10.16. 14:37 Módosítva: 2013.10.16. 15:58
A Fidesz szóvivője kapta a legkeményebb alázást. Sajtótájékoztatót tartott, ahol verbális revánsot vett.

„Téma: bizonyítékok Tavares-ügyben; reagálás aktuális kérdésekre” – így volt eredetileg meghirdetve Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, országgyűlési képviselő, Fidesz-szóvivő ma délutáni sajtótájékoztatója, és az élet úgy hozta, az aktuális kérdés nem más lett, mint hogy Csányi Sándor MLSZ- és OTP-elnök az újságírók visszafojtott röhögése közepette lehazugozta őt, meg odaszúrt egyet még két párttársának, Deutsch Tamásnak és Wintermantel Zsoltnak is is. Nyilván szubjektív, de az összes lealázott fideszes közül talán Kocsis kapta a legkeményebb sértést. Kocsis végül csak Fidesz-logóktól mentes háttér előtt volt hajlandó a Csányi Sándorra vonatkozó kérdésekre válaszolni.

Kocsis öt legkeményebb visszaszólása

  • Csányi stílusa Szanyi Tiboréra emlékeztet.
  • Utoljára Gyurcsány Ferenc mondott olyat, hogy valaki fogja be a száját.
  • Csányi nyilvánvalóan rossz állapotban van a 8-1-es holland vereség után.
  • Az MLSZ 14 millióért épített volna pályát, Józsefváros 4-ből hozta ki, ezért nem működtek együtt.
  • Csányi Sándor beírta magát a magyar futball történetébe a 8-1-es vereséggel.
Csányi: Kocsis Máté csak a Fideszben hazudjon

A reggeli MLSZ-sajtótájékoztatón egészen pontosan ez hangzott el:

A rendszerváltáskor hat pálya volt a nyolcadik kerületben. Sikerült azóta hatról négyre csökkenteni a pályát. Egy ilyen ember ne foglalkozzon futballal, fogja be a száját. Mint a Fidesz-szóvivő, annyi terület van, ahol tud hazudni.

Többek között ez a Kocsis Máté-poszt volt az, amelyik felbőszítette az egyébként máskor visszafogott Csányit: „Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni...” Úgy tűnik, Csányi ezt igencsak magára vette. Mindjárt kiderül az is, Kocsis mennyire szívta mellre a válaszul kapott nyílt sértést. 

„Na mi a repedt here van? Mi van, tesókám” – esik be egy jókedvű operatőr, amikor Kocsis Máté még sehol, negyedórás késés lesz, de tulajdonképpen mi is ezt akartuk kérdezni a nyócker polgármesterétől, csak nem így.

Akit csak a Csányi-ügy érdekel, ezt ugorja át

Megérkezik Kocsis, és arról beszél, hogy a Tavares-jelentésről kiderült, a szocialisták diktálták tollba, miután Herzog Edit egy önvallomásával „lebukott”. A zöldpárti Rui Tavarest portugál kommunistának nevezi, remélhetőleg Csányival kapcsolatban is hasonlóan őszinte lesz. 

Az EU-s rendőrtovábbképző központról (CEPOL) beszél, melyet akár Budapesten is megépíthetnek. Az Európai Parlament végső döntése kellene ehhez, de „ismét felbukkant Rui Tavares”, aki levelet írt kollégáinak, kifogásolva az európai belügyminiszterek döntését, hogy nálunk épüljön fel a központ. Kocsis azt gyanítja, a magyar baloldal áll Tavares levele mögött, és ők akarják megfúrni a projektet, hogy ezáltal is a magyar kormány sikertelenségét bizonyíthassák. 

„Attól még, hogy durván és trágár módon fogalmaz, még nem lesz igaza. Attól még, hogy egy-két médiafelületen meg tudja kapni a szalagcímet, nem lesz igaza" - szól be Kocsis Máté, nem, nem Csányi Sándornak, hanem Szanyi Tibornak, aki a CEPOL-projekt állítólagos megfúrásáról szóló fideszes vádakról azt mondta, hogy a kormánypárt "egy senki által nem látott levélre hivatkozva hazudozik". Kocsis munkatársai kiosztják a levél fénymásolatát. 

„A stílusa, az emlékeztet Szanyi Tiboréra” – kezdi Kocsis a Csányi Sándorra vonatkozó első kérdésre adott válaszát, majd gyorsan vége is lesz a hivatalos sajtótájékoztatónak, ugyanis nem szeretne Fidesz-logók előtt reagálni az MLSZ-elnök szavaira. „Maradjunk abban, hogy a Fidesznek ez egy hivatalos sajtótájékoztatója” – mondja a Fidesz kommunikációs igazgatója, ám a Csányival való vitáról azt állítja, azt „inkább egy személyes vitának gondolom, mintsem a párt ügyének”.

Kocsis elmegy, pár perc múlva a folyosón válaszol az általa személyes vitának nevezett oda-vissza üzengetéssel kapcsolatos kérdésekre. 

És akkor végre Kocsis Máté magánvéleménye Fidesz-logós háttér nélkül a Csányi-afférról:

  • „Én komoly embernek tartom Csányi Sándort egyébként, tisztelem az életkorát, a munkásságát...”
  • „...de ő ilyet nem mondhat, neki viselnie kell a kritikát közszereplőként”, utal Kocsis arra, hogy Csányi azt mondta, „fogja be a száját”.
  • „Egyébként pedig azt gondolom, Csányi Sándor beírta magát a magyar futball történetébe a 8-1-es vereséggel.” Touché!
  • Kocsis személyes vitának tartja azt, amit Csányi mondott, azért reagál mégis, mert az MLSZ-elnök azt is mondta, hogy a Józsefváros alig tesz valamit a gyerekek sportolásáért.
  • 800 millió forintot költött a kerület az elmúlt öt évben, 2008-tól 18 sportpályára, Kocsis úgy érzi, kötelessége ezért megvédenie kerületét a vádakkal szemben. Kioszt egy papírt a költségekről pályánként.
  • Kocsis reagált arra is, hogy Csányi szerint a Józsefváros nem működik együtt az MLSZ-szel az új focipályák építésében. „Én sose gondoltam, hogy lesz olyan nyilvános fórum, mint a mai önökkel, ahol el kell mondanom az okát” – vezeti fel sokatmondóan Kocsis azt, hogy szerinte az MLSZ a sportpályaépítéseknél egy olyan kivitelezési konstrukciót adott ajánlatként, ami egy adott sportpályánál 14 millió forint volt, miközben azt a Józsefváros maga 4 millió forintért tudta megépíteni. „Ezért nem jött létre köztünk semmilyen együttműködés, ez valóban így van.”
  • A Facebook-bejegyzésében Kocsis nem utalt Csányira, és nem írta le a nevét: „Az, hogy ő magára vette, azt gondolom, hogy annak is köszönhető, hogy nyilvánvalóan rossz állapotban van a 8-1-es holland vereség után.”
  • Jogi lépéseket nem tervez Kocsis Máté a hazugozás miatt. „Csányi Sándort komoly embernek tartom, azt is látom, hogy megviselte őt a mostani helyzet. Szerintem nem jól reagált rá, szerintem egy közszereplő ilyet nem  mondhat, utoljára Gyurcsány Ferenc mondott ilyet, hogy fogja be valaki a száját.”
  • „Én mint magyar, mint magyar fociszurkoló leülök a barátaimmal, hogy megnézzek egy meccset. Ha nyerünk, örülök, ha veszítünk, szomorú vagyok, ha nyolc gólt szórnak a hollandok, akkor meg kifejezetten felháborodom. Ez egy vélemény.”
  • Nem saját magát, hanem a kerületet, az önkormányzatot, az intézményi dolgozókat szeretné Kocsis a nyilvánosság előtt megvédeni.
  • A vita nem politikai ügy, barátaival nézte a meccset, magánemberként háborodott fel. Azt gondolja, nincs egyedül a véleményével, sokan gondolják még így Magyarországon. „Nem polgármesteri minőségemben, nem Fidesz-szóvivői minőségemben, hanem magyar fociszurkolói minőségemben leírtam azt az egy mondatot, hogy szerintem Egervárinál nem szabad megállni, és ezt most is tartom.”
  • Az Index kérdésére, hogy Csányi Sándornak le kellene-e mondani az MLSZ-elnökségről, Kocsis azt mondta, nincs rá felhatalmazva és nem is érzi úgy magyar szurkolóként, hogy ilyeneket ki mondjon, nem az ő feladata ezt megítélni. "Hogy mi a megoldás, kinek kell lemondania, mit kell csinálnia, én abba nem szeretnék belebonyolódni, mert nem vagyok annyira benne."
  • Azt, hogy a hat helyett már csak négy focipálya működik a Józsefvárosban, nem ismeri el: sosem volt hat nagy pálya a Józsefvárosban, az MTK, a BKV Előre és az Orczy-park focipályája van csak.

Dajcstomi és Wintermantel is visszalőtt

A Csányi Sándornak beszóló két másik fideszes is reagált az MLSZ-elnök nekik címzett, szintén nem túl kedves válaszára.

Deutsch a Facebookon vászolt: "A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak" - tisztelettel ajánlom Laczkó Mihály dr., ohh, bocsánat, Csányi Sándor dr. (annyira kísérteties a hasonlóság a hozzá nem értésüket illetően, ezért kevertem őket össze) vesztes MLSZ elnöknek." Később pedig azt írta, neki kifejezetten tetszett Csányi válasza: "Egyébként én karmolom Sándor bácsi kamikaze stílusban nyomott kapuzárási pánik showját."

Visszaszólt Wintermantel Zsolt újpesti polgármester is, szintén a Facebookon: „Csányi úr, a futball valóban nem politika, de nem is bank. Láthattuk, hogy a bankokban nem tisztelik az ügyfeleket, a fociban viszont tisztelni kellene a szurkolókat. Egy MLSZ-elnök nem engedheti meg magának, hogy ilyen stílusban beszéljen a szurkolókkal. Csak egy tanács: az arrogancia lehet, hogy működik bankelnökként, de MLSZ-elnökként elég visszás”