no

Papcsák a rezsiharc áldozatának nyilvánította magát

2013.10.16. 15:41
Zugló polgármestere a jobboldali kormány és a fideszes városvezetők elleni összehangolt támadás részének tekinti azt a „minden alapot nélkülöző hangfelvételbotrányt”, amely 100 milliós korrupció gyanújába keverte őt. Papcsák Ferenc a kerületi lap vezércikkében a baloldali gazdasági érdekcsoportokat teszi felelőssé a támadásért, a botrány valódi kirobbantóját, a fideszes alpolgármestert csak más üggyel kapcsolatban hazugozza.

Összehangolt piszkos kampánynak és a rezsicsökkentéssel szembeni aljas támadásnak tartja Papcsák Ferenc azt a titkos hangfelvételt, amelyben 100 millió forintos nagyságrendű kenőpénz beszedésével gyanúsították meg őt és egyik bizalmi emberét.

A Népszava szeptember végén tett ki internetes oldalára egy titokban rögzített bizalmas beszélgetést, amelyben Papcsák helyettese, Zugló fideszes alpolgármestere, Ferdinandy István egy helyi vállalkozóval tárgyalja ki a helyi közbeszerzési pályázatok hátterét. A felvételen a vállalkozó arról panaszkodik a kormánypárti politikusnak, hogy saját és testvére vállalkozását is nehéz helyzetbe hozta az önkormányzati közbeszerzésén elnyert építési munka, mert az üzlet értékének 20 százalékát, 100 millió forintot vissza kellett fizetniük. A vállalkozó szerint a pénzt az önkormányzati tulajdonú zuglói vagyonkezelő vezetője szedte be, de szerinte tudni kellett róla Papcsáknak is.

Papcsák most azt nyilatkozta a Zuglói Lapoknak, hogy nem véletlen a felvétel előkerülése. A helyi újságban megjelentetett cikk szerint a polgármester úgy véli, bosszúhadjáratot robbantottak ki ellene, mert „2010-től szisztematikusan kiszorította a zuglói önkormányzatot és a kerület fejlesztését akadályozó baloldali gazdasági érdekcsoportokat”. A revánsvágytól űzött baloldaliak célja volt az is, hogy „eltereljék a figyelmet a rezsicsökkentésről, a Bosnyák tér felújításának második üteméről, a templom befejezéséről, illetve arról, hogy Zugló az elmúlt napokban újabb 130 milliós intézmény-felújítási támogatást nyert különböző pályázatokon”.

Papcsák szerint a hangfelvétel és az Orbán-szobor ledöntése ugyanannak a félelemkeltő politikának az eredménye.

Papcsák a cikkben nem magyarázza meg, hogy helyettesének, Ferdinandy Istvánnak, aki nyilvánosan igazolta a vállalkozóval folytatott beszélgetés megtörténtét, mi köze van a baloldali gazdasági csoportokhoz. A cikkben viszont „Ferdinandy hazudik" alcím alatt hosszasan az alpolgármester fejére olvassák, hogy 2008-ban ő ellenjegyezte egy könyvvizsgáló cég 3 milliós teljesítéseit, holott erre nem lett volna joga. A Zuglói Lapok Papcsák állításairól nem kérdezte meg Ferdinandyt. Az alpolgármester az Indexnek kijelentette, nem igaz, hogy jogtalan lett volna az igazolás.

Az írás annak is nagy teret szentel, hogy Zuglóban milyen flottul mennek az önkormányzat ügyei. Valójában azonban egyre jobban torlódnak a hivatali döntések, mert nyár eleje óta összesen két ülést hívott össze a polgármester. Június és szeptember után november 21-én lesz a következő képviselő-testületi ülés. Fél éve csúszik többek között a Papcsák és Ferdinandy viszonyát véglegesen megrontó BVSC-ingatlanok ügye is. A szerződést eredetileg áprilisban akarták rendezni, de a polgármester ez idáig még tervezetet sem nyújtott be a testülethez.