Az LMP mentheti meg az ellenzéket Békéscsabán

2013.10.18. 18:21 Módosítva: 2013.10.18. 18:57
Az MSZP ezentúl saját jelölteknek is gyűjt cédulát, a bénázás után nem bíznak az Együtt-PM-ben. A PM nevét lehúzzák a békéscsabai ajánlásokról és egy LMP-s precedensre hivatkozva újra nekifutnak. A bíróságon múlik, elfogadják-e a szocialisták érvelését.

Maradt még esély az indulásra azt követően is, hogy a helyi választási bizottság után a területi is elutasította a közös ellenzéki jelölt nyilvántartásba vételét Békéscsabán. Jelen állás szerint a november 10-i időközi önkormányzati képviselő-választáson azért nem szállhat szembe a Fidesz jelöltjével az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció (DK), a Liberálisok és a Párbeszéd Magyaroszágért (PM) által támogatott Kovács Katalin, mert utóbbi párt egyszerűen elrontotta a papírmunkát és egy már nem érvényes igazolást adott be.

Tudnak egy megoldást

Egészen pontosan az történt, hogy a jogszabályok szerint a PM-nek egy olyan működési igazolást kellett volna leadni, amelyet a választás kiírásának napját követő harminc munkanapon belül (a konkrét esetben október 10-éig) állított ki a bíróság. Mivel az öt párt a jelölési határidő előtt fél órával nyújtotta be az összes iratot és az ajánlócédulákat, lehetetlen volt időben javítani a hibát. A jogvesztő határidő miatt pedig a helyi, majd a területi bizottság a pótlás után is elutasította a nyilvántartásba vételt. Egy halvány esély azonban még így is maradt.

A PM-es Karácsony Gergely a nyilvánosság előtt ugyan elismerte, hogy pártja követte el az adminisztratív hibát a jelölés során, a PM harcias hangvételű közleményei azonban arról szóltak, hogy a hatalom kívánja megakadályozni az ellenzéki összefogást Békéscsabán, és azt állították, a választási bizottságok politikailag elfogultak. Az Index úgy értesült, Karácsony jelezte a szövetséges pártok felé, hogy mivel miattuk nem sikerült Kovács Katalint nyilvántartásba venni, vállalják a felelősséget és az indulás érdekében belemennek minden megoldásba. Az MSZP jogászai elő is álltak egy javaslattal, melyhez viszont az is szükséges, hogy a békéscsabai jelöltet a PM nem támogathatja. (Kovács Katalin személyét az MSZP javasolta közös jelöltnek.)

Ennek a lényege az, hogy Kovácsra most már csak négypárti (MSZP-Együtt 2014-DK-Liberálisok) jelöltként kérik az emberek ajánlását, valamint olyan rendelkezéseket és bírósági határozatokat kerestek, melyekre hivatkozva álláspontjuk szerint módosítani lehet utólag is a jelöltállítást. Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke csütörtökön arról beszélt, a választókat arra kérik, töltsenek ki egy nyilatkozatot – amit minden egyes postaládába eljuttatnak –, mely szerint akkor is aláírták volna az ajánlószelvényt, ha azon a PM nem szerepelt volna.

A választói akarat mindenek felett

Az OVB és a Legfelsőbb Bíróság döntései között keresve a szocialisták találtak egy olyan LB-határozatot, melyet figyelembe véve szerintük a bíróság akár meg is változtathatja a helyi és a területi választási bizottság döntését. A 2010-es őszi önkormányzati választásokon Hajdú-Bihar megyében a területi választási bizottság visszautasította a Lehet Más a Politika megyei listájának nyilvántartásba vételét, mivel a párt ajánlószelvényeinek egy része nem pontosan volt kitöltve. 2717 kopogtatócédula kellett volna a listaállításhoz, de a 2856 leadott cédulából csak 2663 maradt érvényes, így az LMP elhasalt. A párt fellebbezett, de az OVB-nél sem járt sikerrel. A Legfelsőbb Bíróság azonban megváltoztatta a döntést.

Az LB ugyanis „az ajánlószelvények érvényességét annak az elvnek megfelelően vizsgálta, hogy miután az ajánlószelvény kitöltésére a törvény formai előírásokat nem tartalmaz, az ajánlószelvények minősítése során a legfontosabb érvényesítendő szempont a választópolgár személyazonosságának megállapítása mellett választói akaratának érvényre juttatása″. Ez röviden azt jelenti, hogy hiába tölti ki hiányosan vagy rosszul valaki az ajánlószelvényét, a formai hibánál (jelen esetben a PM szerepeltetésénél) fontosabb szempont a választó akarata, miszerint jelölni kíván egy adott indulót a választáson. A határozat összhangban van azzal az OVB-állásfoglalással, miszerint „a választópolgárnak az ajánlószelvény kitöltése során kinyilvánított akaratát a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartani." 

Az ellenzék tehát az LMP-s precedensre és egy OVB-állásfoglalásra hivatkozna, illetve még egy másik, szintén érdekes esetre 2010 tavaszáról, amikor az MDF országos listáján ugyanaz a személy egy nem kevésbé banális hibának köszönhetően a 32. és a 85. helyen is szerepelt, az OVB pedig ennek utólagos korrigálását jóváhagyta. „A következetes és kialakult gyakorlat alapján még jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek is jogosultak a benyújtott sorrend és/vagy szavazólapon szereplő nevek tekintetében változtatásokat kérni, így analógia útján álláspontunk szerint a PM visszalépése is ehhez hasonlóan értékelendő″ – érvelnek a szocialisták.

Úgy látszik, helyettük is kell gondolkoznunk

Ezt az érvelést a bíróság akár elfogadja, akár nem, annyi biztos, hogy az MSZP-ben tanultak az Együtt 2014-gyel választási szövetségben lévő PM békéscsabai bénázásból. „Úgy látszik, helyettük is kell gondolkoznunk″ – mondta egy vezető szocialista politikus, aki szerint levonták a következtetést: a biztonság kedvéért a jövőben külön MSZP-s jelölésű indulóknak is fognak kopogtatócédulákat gyűjteni, így véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy választókerület baloldali kihívó nélkül marad.