Alig marad hely a hajléktalanoknak

2013.10.21. 15:08
A főpolgármester és a főjegyző által jegyzett rendelettervezet szerint a Fővárosi Önkormányzat Budapesten gyakorlatilag mindenhonnan kitiltaná a hajléktalanokat. A korábban kiszivárgott hírek és a hajléktalan-ellátásban dolgozó szakértők tudomása szerint a közterületek csupán 50 méteres körzetében lett volna tilos hajléktalankodni. A birtokunkba jutott, friss tervezet azonban már 200 méteres tiltó körzetről ír minden fővárosi játszótér, oktatási- és egészségügyi intézmény, sportpálya, üzletközpont és fővárosi közút esetében.

Az új szabálysértési törvény szerint a Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzat javaslatára kijelöli, valamint a kerületi önkormányzatok véleményének kikérésével kijelölheti a kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterületek meghatározott részeit. Ezeken szabálysértés lesz az utcán élni.

A kerületi jegyzőknek kiküldött fővárosi önkormányzati levél úgy fogalmaz, hogy „a Főpolgármesteri Hivatal előkészítette a szükséges rendelettervezetet, melynek melléklete tartalmazza Budapest főváros közigazgatási területén lévő fővárosi és kerületi tulajdonú közterületek kijelölt részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minösül.”

A főpolgármester és a főjegyző által jegyzett, birtokunkba került level arra kéri a kerületi jegyzőket, hogy október 29-ig jelöljék meg, hogy a főváros által kijelölt területeken kívül még milyen kerületi tulajdonú területeken nem látnák szívesen a hajléktalanokat.

A kerületeknek nem sok babér terem, alig marad olyan közterület, ahonnan ők is tilthatnának, a fővárosi rendelettervezet ugyanis minden alábbi területről kitiltaná a hajlék nélkül élőket.

Zugló előterjesztés - melléklet-8

1) A világörökségi területnek minősülő közterületek teljes területe.

2) Az összes tömegközlekedési megálló, állomás, légi- és hajókikötő, az utas-váróhelyek, és mindezek 50 méteres körzete.

3) Aluljárók, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terek, és bejárataiktól számított 50 méteres körzet.

4) Játszóterek és 200 méteres körzetük.

5) Nyilvános sportpályák, egyéb sportlétesítmények, és külső határaiktól számított 200 méteres körzet.

6) Közparkok, közterek, közkertek, köztemetők teljes területe, és 50 méteres körzetük.

7) Gyermekjóléti-, gyermeknevelési-, köznevelési-, felsőoktatási-, szociális-, kulturális-, sport intézmények, egészségügyi szolgáltatók, államigazgatási szervek, vásárcsarnokok, üzletközpontok és ezek 200 méteres körzete.

8) Hidak, felüljárók, az ezekhez vezető lépcsők és az alattuk lévő terület, és mindezek 50 méteres körzete.

9) A természetvédelmi területek.

10) A fővárosi kezelésű közutak, és azok 200 méteres körzete. (Ezeknek az utaknak a felsorolása részletesen ebben a jogszabályban található.)

Korábban Tarlós István egy sajtótájékoztatón azt mondta, a fővárosi rendeletet novemberben fogja elfogadni a közgyűlés. Akkor egy térképet is bemutatott a Főpolgármesteri Hivatal, a mostani tervezet viszont ennél sokkal szigorúbb feltételeket szab. Ráadásul a fent felsoroltakat az egyes kerületek további közterekkel egészíthetik ki.